Ce este decolarea membranelor
Sanatate

Violenta obstetrica in maternitati – despre Revolutia rozelor

Revolutia Rozelor este o miscare la nivel international care doreste sa atraga atentia asupra fenomenului de violenta obstetrica.

Ce este violenta obstetrica?

Violenta obstetrica inseamna “insusirea trupului femeii si a proceselor reproductive ale acesteia de catre personalul medical, luand forma tratamentului dezumanizant sau umilitor, abuzului de medicamente si interventii, precum si convertirea proceselor naturale intr-unele patologice. Acest fapt atrage dupa sine pierderea autonomiei si capacitatea de a decide in mod liber cu privire la propriul corp, impactand astfel negativ calitatea vietii femeii.“

Altfel tradus, violenta obstetrica e atunci cand:

  • medicul insista sa te programeze la cezariana, desi nu exista impedimente medicale care sa justifice operatia. Nici macar nu pomeneste de „cezariana la cald”, adica sa se intervina cu operatia cand bebe da semne ca vrea sa se nasca, iti spune din start ca „programam cezariana pe data de …”, de parca ai face o programare la pensat si nu ar fi vorba despre o nastere, un proces fiziologic.
    Ceea ce nu e deloc ok. Moda cezariana la 38 saptamani e chiar nociva pentru bebelus. Sarcina de 38 saptamani e considerata sarcina la termen, problema e ca si la 42 de saptamani si 4 zile e … tot o sarcina la termen. Bebele tau poate ar fi fost pregatit sa vina pe lume la 42 de saptamani, insa e scos fortat cu o luna inainte din motive de comoditate medicala.
  • tot violenta obstetrica se considera si situatiile in care travaliul e grabit fara vreun temei medical. Da, medicul vrea sa nasti pe tura lui si atunci apeleaza la oxiton sau alte solutii care intervin in cursul firesc al travaliului.
  • violenta obstetrica sunt si acele epiziotomii ne-necesare, pe care le face medicul asa, just in case. Pe motiv ca tu oricum nu te pricepi, nu te poti „baga” peste munca lui sa iti dai cu parerea. Si asa Romania inregistreaza niste cifre pe aceasta procedura muuuult peste cele din alte tari. Sa aruncam o privire peste un grafic din 2015 (si nu, nu s-a schimbat nimic in ultimii 5 ani).
Abuzuri la nastere in spitalele din Romania
Sursa: LionMentor  https://www.lionmentor.ro/dovezi-despre-abuzurile-de-la-nastere-din-spitalele-publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *