cum recunoastem propaganda
Social

Propaganda si manipularea – stii sa le recunosti?

Semnele propagandei sau cum recunoastem propaganda si manipularea? Pe scurt:

Generalizarea unui caz izolat

Se ia un caz izolat, inedit, care are capacitatea sa produca revolta, repulsie, oroare, se intoarce pe toate fetele si se prezinta ca un curent, o practica generala sau in orice caz, cu potential de raspandire la nivelul intregii sociatati daca nu se iau masuri. Exemplificare: in timpul campaniei pentru referendumul care urmarea modificarea Constitutiei, asociatiile implicate in demers, au reluat obsesiv stirea conform careia un individ a cerut sa se casatoreasca cu o … capra. Deci, undeva, in universul asta mare, un sarit de pe fix a venit cu aceasta mareata solicitare, de aici si pana la scenariul in care daca nu se modifica Constitutia, situatia s-ar putea replica la scara larga in Romania, n-a mai fost decat un pas.

Cum venea cineva cu un argument contra modificarii Constitutiei, cum sareau cu: Uite ce se intampla daca nu luam masuri, uite, se casatoreste om cu animal! Asa vrem sa ajungem, asta ne dorim pentru copiii nostri? Uite, aia au legalizat relatiile sexuale cu animalele.

Aberatia este evidenta, in Romania probabil exista mai multe „mame” care au incercat, unele au si reusit, sa isi ucida nou-nascutii, decat in toata lumea adulti care doresc sa se casatoreasca cu animale. Dar raul deja s-a produs. Generalizarea cazului izolat a produs efecte in randul populatiei alarmate de gandul ca asa ceva ar putea deveni realitate langa si pentru ei. Probabil cei mai paranoici isi si imaginau cum le vine copilul cu un porcusor de Guineea in cusca si le zice: Mama, tata, e alesul vietii mele!

Sfarsitul lumii

Nu in sensul de apocalipsa biblica, ci crearea in permanenta a unei senzatii de: se duce totul de rapa. Daca nu facem asta ACUM, totul este pierdut, nimic nu va mai putea fi remediat. Este ceea ce se intampla in prezent cu polemica pe marginea educatiei sexuale in scoli. Parte din cei care se opun, in frunte cu Business Ortodox Romanesc, vin cu urmatorul discurs halucinant:

  • Daca introducem educatia sexuala in scoli, copiii vor fi tentati sa faca sex mai devreme;
  • Daca vor face sex mai repede, vor contacta boli cu transmitere sexuala si se vor produce si mai multe nasteri in randul minorelor si mai multe avorturi;
  • Conceptul sfant de familie se va destrama, vom fi o natie de perversi;
  • Noile generatii vor trai doar pentru placere, nu se vor mai respecta, nu vor mai respecta biserica si sfanta casatorie;
  • Moralitatea nu va mai exista;
  • Totul o sa fie pornografie si abuz sexual;
  • Desfrantii vor corupe copiii pana ce abuzul sexual va fi legalizat si pedofilii nu vor mai fi sanctionati.

Da, toate astea se vor intampla pentru ca o sa invete Miruna la scoala ca ea are vulva, nu pasarica intre picioare si ca nu orbesti de la masturbare.

Amestecarea jumatatilor de adevar cu minciuna

O practica des intalnita in discursurile de propaganda. Acest lucru se produce fie scotand din context o propozitie, fie ascunzand pur si simplu datele care sa ajute la o punere in context ce ofera perspectiva de ansamblu.
In saptamanile trecute, pe net a circulat un filmulet cu un medic care spunea ca virusul Covid – 19 nu exista. A fost distribuit masiv si a starnit multe reactii. Apoi a aparut filmuletul integral la TV. Ce sa vezi? Medicul nici pe departe nu nega existenta pandemiei, a virusului.

Un fel de:
Fiica lui Traian Basescu a murit!

Fiica lui Traian Basescu a murit! Traian Basescu, fost miner din Valea Jiului …

Exagerarea … grosolana, fortata

Dumitru Buzatu, practic n-a avut alta meserie in afara de aceea de politician, meserie paravan pentru a se imbogati din bani publici. Omul a facut parte din FSN, din PDSR, din PSD unde e si astazi, fiind „capul la”
Familia care a fost tot timpul la putere in Vaslui judet fruntas la tot ce e rau, saracie, violuri, lipsa de infrastructura, lipsa de sistem sanitar, lipsa de sistem educational  …

dumitru buzatu FSN, PDSR, PSD
SURSA: https://www.libertatea.ro/stiri/dumitru-buzatu-coronavirusul-nu-exista-3065105

Omul asta n-are nici in clin, nici in maneca cu stiinta, cu medicina, cu epidemiologia, dar s-a trezit vorbind in somn ca Coronavirusul nu exista  , iar inteligentii de la site-ul blocat in starea de urgenta pentru diseminarea de informatii false, ortodoxinfo.ro au preluat: Politicienii rup tacerea: „Coronavirusul nu exista!”

Date despre website-ul ortodoxinfo.ro
Practic, politicienii sunt un politician. Iar expertiza lui pe subiect e de domeniul fantasticului. Daca il crezi e ca si cand ai accepta sa te opereze Becalii pentru un transplant de ficat.

Superioritatea pe care o da aderarea la o cauza, unicitatea

Apeleaza la acest tertip miscarile nationaliste, gruparile religioase mai ales. Noi, noi suntem urmasii dacilor! Asa si? Italienii sunt urmasii romanilor! Ce e cu asta?! Pai dacii liberi au facut si au dres. E suficient sa te plimbi 30 de minute prin Atena – Acropole sau Roma – Colosseum, apoi sa te uiti la Sarmisegetuza ca sa iti dai seama ca trecutul maret, nu e asa maret.

In religie, noi suntem crestin – ortodocsi, noi – religia iubirii fata de aproape. Evident fata de aproapele care are aceleasi pareri cu noi, ca daca aproapele are pielea negra si canta altfel in biserica, eiii, pe ala nu il mai iubim. Din pacate in numele iubirii, ortodoxia isi respinge semenii de alta orientare sexuala decat cea hetero, respinge orice om care crede ca ar fi bine si altfel. Pe langa toate aceste respingeri, vine cu un aer de superioritate, pe care numai cel ce crede ca detine adevarul absolut il are, si ca detinator de adevar absolut este muuuult peste ceilalti muritori.

Noi am avut un trecut unic. Popor nascut si crescut in lacrimi si necazuri, trecutul nostru bisericesc nu vuieste de certurile dogmatice ale teologilor, nici de luptele ambitioase pentru intaietate intre ierarhi si principi, nici de dezbinarile fanatice sectare – Toata distractia la neo-nazisti pe noua-dreapta

Mda, daca noi suntem popor nascut in lacrimi si necazuri nu stiu ce sa zic de fostele colonii, de genocidul din Rwanda in care si-au pierdut viata in mod barbar aproape un milion de oameni indiferent de sex si varsta; ce sa zicem de genocidul din Congo – unde nu mai putin de 10.000.000 (10 milioane de oameni) au fost ucisi; ce sa zicem de evrei si de Holocaust? Dar hei, astia nu sunt crestini ortodocsi ca noi, sunt pagani, nu ne intereseaza.

Dusmanul din umbra

Gata oricand sa ne sfarame. Undeva, bine ascuns de ochii maselor, se afla un Big Brother, o conspiratie. Uneori sunt masonii, alteori sunt bogatii lumii, alteori e industria pharma, inainte au fost iluminatii, evreii. Intotdeauna niste forte oculte actioneaza contra interesului poporului. Sunt puternice si intangibile si manevreza tot ca niste papasari. Insa ei, aia care fac propaganda, sunt destepti si s-au prins de smecherie si acum te informeaza si pe tine, sa stii, sa te protejezi, sa ii asculti cum sa te feresti.

In toata istoria umanitatii nu exista vreun moment in care si un minim de 10% din triburi sau mai incoace, de state nationale care sa se puna de acord. Asa au izbucnit razboaie si conflicte sangeroase care au secerat nenumarate vieti, insa niste minti s-au contorsionat atat de tare incat au putut sa dea din ele ideea ca la nivel mondial, absolut toate tarile, mici, mari, cu independenta recunoscuta total ori partial, ori deloc, cu limbi diferite, cu dumnezei diferiti, cu niste culturi 1000000% diferite, s-au pus de acord sa orchestreze episodul Covid …

Nu accepta dialog

Propaganda si manipularea nu accepta dialogul, schimbul de idei care ar fi benefic ambelor parti. Nu, in propaganda exista un singur punct de vedere, unic, irepetabil, cel mai bun, singurul adevarat, restul este o greseala, o eroare si o pacaleala. Propaganda nu suporta abatere, de aici si combinatia absolut perfecta intre regimurile totalitare si propaganda. In autocratie nu exista altceva in afara de viziunea celui care conduce (a se vedea Turkmenistan, Coreea de Nord). In propaganda nu exista argumente contra.

Cei care fac propaganda considera ca livreaza adevaruri absolute pe care nimeni nu are dreptul sa le conteste.

1 comentariu

  1. […] tehnica de propaganda si manipulare eficienta s-a dovedit a fi prezentarea unui caz izolat ca pe o stare de fapt ce […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *