Controversate

Poligamia in Europa

Poligamia este interzisa in Europa, in absolut toate tarile. La ora actuala, niciun stat european nu a reglementat poligamia, nici pentru cetatenii proprii, nici pentru musulmanii care au emigrat din tari islamice unde aveau mai multe sotii, in Europa.

Nu exista cadru legal pentru poligamie in Europa. Cu toate acestea, de-a lungul timpului s-au iscat adevarate controverse.

Poligamia in Franta si in Germania

In Franta nu te poti casatori cu mai multe femei ori cu mai multi barbati, insa statul francez recunoaste statul marital, ceea ce conduce la situatii legale ambigue pentru un musulman care ajunge in Franta cu prima sotie, apoi isi cheama si cea de-a doua sotie din tara lui sau a treia ori a patra nevasta, cu scopul de a reintregi familia. Ba chiar au fost cazuri in care incalcarea legii s-a facut cu „binecuvantarea” tribunalelor ce au dat castig de cauza poligamilor. Citeste mai multe despre recunoasterea poligamiei in Franta.

In Germania, poligamia este tratata intr-o maniera transanta. Spre deosebire de francezi, nemtii au sustinut de la bun inceput ca nu recunosc nici poligamia, nici casatoriile in care sunt minori implicati si nici casatoriile fortate.

„Valorile culturale si credintele religioase NU sunt mai presus de lege” este deviza Germaniei conform bbc.

In ciuda numarului mare de emigranti sositi in Germania, in special in timpul razboiului din Siria, legea a ramas neschimbata in privinta casatoriei poligame. Din pacate, nu exista suficiente reglementari legale si de multe ori autoritatile nu stiu ce au de facut. Spre exemplu, nu tolereaza casatoriile fortate, insa in lipsa unei legi unitare, fiecare caz de casatorie fortata este tratat diferit de catre autoritatea competenta.

Poligamia in Statele Unite

Poligamia este interzisa in toate cele 50 de state ale SUA. Dintre acestea, in statul Utah, legea este inca mai aspra, o persoana poate fi judecata nu doar pentru casatorie multipla, ci si in cazul in care este casatorita cu un singur partener, dar mai traieste in concubinaj si cu altcineva.

Poligamia in Turcia

Contrar perceptiei publice, poligamia este interzisa in Turcia inca din 1926, din perioada lui Mustafa Kemal Atatürk, personalitatea care a schimbat fata Turciei la vremea respectiva printr-o serie de reforme care au facut din Turcia o tara moderna, mai aproape de Occident, decat de islamul traditional. Casatoria civila este permisa de autoritati turce doar o singura data, dar Coranul accepta pana la patru mariaje, prin urmare pratica convietuirii cu mai multe sotii este la ordinea zilei in Turcia si astazi. dar Trei sotii sunt recunoscute doar la nivel social, nu si de legea civila.
poligamia - barbat cu mai multe sotii
Photo by Pareekshith Indeever: https://www.pexels.com/photo/group-of-muslim-men-in-traditional-outfits-trespassing-islamic-gate-10919148/

Poligamia in Biblie

Avand in vedere faptul ca in Europa traieste o majoritate crestina, sa ne intoarcem la timpurile biblice in care era un lucru comun ca un barbat sa aiba mai multe sotii. Moise spre exemplu avea doua sotii.

  • Dupa legea mozaica (Iudaism – Tora care cuprinde cele 5 carti ale lui Moise) era inclusiv acceptabila casatoria cu sotia (vaduva) fratelui cu scopul de a asigura existenta urmasilor.
  • Vechiul Testament „vorbeste” despre poligamie, insa nu o incurajeaza. In Vechiul Testament sunt mentionati barbati cu mai mult de o sotie, insa aceste casatorii multiple sunt departe de doctrina crestina care are in centrul uniunea dintre o femeie si un barbat. Faptul ca poligamia este mentionata in Biblie, nu inseamna automat ca era si permisa.
  • In ziua de astazi, cand spunem „poligamie” gandul ne poate fugi la vremuri de mult apuse, la triburile africane si alte comunitati minoritare, insa nu este deloc asa. In anumite culturi, islam spre exemplu, si in anumite tari, poligamia este acceptata din punct de vedere legal si chiar sustinuta.
  • De partea cealalta, in societatile occidentale poligamia este ilegala, insa este tolerata ideea de multipli parteneri sexuali, in islam in schimb, casatoria poligama este legala, dar relariile sexuale in afara casniciei sunt inacceptabile.
Poligamia in timpuri stravechi in comunitatile non-musulmane
Poligamia a fost considerata o practica perfect normala pana la venirea la putere a Imperiului Roman care a stipulat faptul ca poligamia este o practica deopotriva dezgustatoare si imorala. Imperiul Roman incuraja monogamia ca singura forma de uniune acceptata. Pe actualul teritoriul israelian, doar palestinienilor le-a fost permis traiul poligam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.