Varosha orasul interzis
Controversate Social

Orasul fantoma din Cipru, Varosha (Maras), Famagusta

Varosha – un oras abandonat de 40 de ani

 

Cipru, o insula mica in Mediterana la circa 100 km de Siria (daca stam sa transformam mile in kilometri). Nu multi stiu, insa insula cipriota este divizata in doua, s-ar putea spune chiar ca sunt doua tari intr-una: Cipru Grecesc si Cipru Turcesc. La momentul acesta singura tara din lume care recunoaste existenta teritoriului Republica Turca a Ciprului de Nord este … Turcia, evident.
In trecut, cipriotii greci au dorit sa anexeze cumva Cipru, Greciei, armata turca a ripostat in fata acestei lovituri de stat si a pus stapanire pe o parte a Ciprului, astazi Cipru Turcesc.

Nu, nu e ca la noi cu ungurii! Cetatenii Ciprului spre exemplu folosesc o moneda diferita: unii euro, altii lira turceasca, depinde de care parte a insulei se afla: partea greceasca (mai turistica, moderna, cu un nivel de trai ridicat) sau partea turceasca (mai putin explorata de turisti – cu exceptia turcilor care vin pentru cazinourile interzise in Turcia, si mai saraca).
Nu intru in amanunte istorice privind modalitatea in care Cipru s-a rupt in doua, ci ma voi rezuma strict la candva o bijuterie turistica: orasul fantoma Varosha, un oras abandonat de aproape 40 de ani.

orasul interzis
Varosha orasul interzis | Sursa wikimedia.org

Varosha (Maras – cum il numesc cipriotii turci) era in esenta un cartier in orasul Famangusta – Famangusta se afla astazi de partea turceasca. Avand iesire la mare, la inceputul anilor ’70 era un furnicar de turisti dornici de nisip si soare.

Marasa Cipru turcesc oras abandonat
In 1974 aceasta zona, super moderna la vremea respectiva, a fost abandonata de toti locuitorii sai in timpul invaziei turcesti. Oamenii si-au parasit casele si afacerile de pe azi pe maine, Varosha ramanand asa incremenita in timp pana in ziua de astazi.
Asa cum in Ucraina, la Cernobil, orasul Pripiat a fost evacuat, iar multi ani mai tarziu au aparut imaginile socante cu jucariile copiilor ramase pe pat asa cum le asezasera piticii inainte sa isi paraseasca casele pentru totdeauna, bancile de la scoala nemiscate de zeci de ani, parcul de distractii amortit, gol; in Varosha s-a intamplat acelasi lucru, doar motivele abandonului au fost diferite. Unul a fost parasit din cauza centralei nucleare, iar celalalt din cauza unei invazii armate.

Varosha orasul interzis
Varosha orasul interzis | Sursa cdn.pixabay.com

Inchipuie-ti ca in cateva ore vei pleca din casa in care ai trait ani de zile. Nu poti aduna tot, iei doar actele si ce poti duce in mana. Nu ai idee pe moment ca nu vei reveni acolo niciodata. Iei ce poti si pleci fara sa te mai intorci, trece 1 an, trec 2, trec 10, 20, trec 30 de ani de atunci, aproape nici nu iti mai amintesti cum arata casa ta, strada pe care ai copilarit, scoala, buticurile din apropierea casei si parcurile in care te jucai cu prietenii.
Cum te-ai simti sa vezi poze de acolo dupa 30 – 40 de ani? Dupa ce aproape jumatate de veac orasul nu a fost „calcat” de om?

Orasul controversat si interzis din Europa – Varosha (Maras) a ramas vreme de 4 decenii sub control ONU ca zona tampon intre cipriotii turci si cipriotii greci. Pe buna dreptate i s-a zis oras interzis, caci nici turistii curiosi care au calcat in apropiere nu au putut sa se apropie macar de gard.

Multe poze cu hotelurile impozante, locuintele si strazile din orasul fantoma Varosha au aparut pe internet dupa ce autoritatile turce au incercat sa redeschida Maras-ul cum ii zic ei, fie macar si partial. Decizia a fost criticata de ONU si de catre alte organisme internationale pe motiv ca, printre altele, redeschiderea Varosha – oras interzis, ar putea da nastere sau mai bine zis alimenta un conflict latent intre cele doua parti.

Cum arata astazi orasul abandonat 40 de ani – Varosha?

Varosha orasul interzis | Sursa wikimedia.org
Varosha orasul interzis | Sursa wikimedia.org
Varosha orasul interzis | Sursa https://live.staticflickr.com/
Varosha orasul interzis | Sursa https://live.staticflickr.com/
Varosha orasul interzis
Varosha orasul interzis | Sursa wikimedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.