Octombrie 2020 nastere gravida pozitiva Covid
Pandemie Covid-19 Parinte in devenire

Octombrie 2020 cum se desfasoara nasterea daca gravida este pozitiva Covid sau suspecta

Ministerul Sanatatii, prin Comisiile de Ginecologie si de Neonatologie, a actualizat pe 26 octombrie 2020 protocolul medical in cazul gravidelor pozitive Sars Cov care urmeaza sa nasca.

Protocol nastere mama infectata in martie 2020

De la inceputul pandemiei si pana la sfarsitul lunii octombrie, gravida diagnosticata Covid pozitiv sau cu suspiciune de infectare era separata de nou nascut imediat dupa nastere pentru doua saptamani sau pana la al doilea test negativ.
Alaptarea a fost interzisa. Ambele decizii contravin tuturor recomandarilor OMS si a altor organizatii de profil, nationale si internationale.

In ciuda anilor de cercetari, studii care au dovedit beneficiile contactului skin to skin imediat dupa nastere, ora magica, beneficiile alaptarii pe termen mediu si lung pentru copil, dar si pentru mama, autoritatile din Romania au facut pipi cu bolta pe toate recomandarile si argumentele stiintifice. Si-au ascuns neputinta si incompetenta in spatele: „sa nu se infecteze nou nascutul cu Sars Cov de la mama, de la laptele matern!”. Desi erau putine informatii detinute in privinta contactului cu mama infectata, se stia ca nu se transmite coronavirus prin laptele matern. In celelalte tari femeile care nasteau nu au fost separate de bebei si nici nu le-a zis nimeni ca laptele lor e deseu infectios.

In Romania, mai pe fata, mai pe la spate au zis ca noi n-avem nici infrastructura sanitara necesara sa facem altfel. Deci, nu neaparat preocuparea pentru sanatatea nou nascutului si a mamei a fost motivul care a stat la baza protocolului mizerabil din martie 2020.

Citeste si

Cum se desfasoara nasterea la o clinica privata in timpul pandemiei Covid?

 

La 7 luni de la infectia de protocol, la presiunea (tarzie, de altfel) societatii civile, Ministerul Sanatatii a revenit asupra deciziei. In metodologia privind nasterea la gravidele infectate sau suspecte, actualizata luna trecuta, autoritatile sustin ca gata, citez un volum important de articole si studii (meta-analize, studii clinice randomizate, studii de caz) a fost publicat si astfel au aparut informatii medicale noi cu privire la infectia cu Sars-CoV-2 la gravida si nou nascut”. Asa ca au ajuns si autoritatile noastre la concluzia ca separarea mamei de copil si oprirea alaptarii nu au vreo noima. Romania nu e ca Germania, Austria, Olanda, Franta, Spania si restul surorilor bogate, nuuu, Romania e precauta. A asteptat sa apara un volum important de articole! Timp in care au tinut niste gravide si pe familiile lor in stres, in nervi si au produs niste drame serioase. Caci nu e de colo sa iti lasi copilul pe care tocmai l-ai nascut pentru urmatoarele saptamani in mainile personalului medical insuficient si care da pe afara de empatie (la noi in tara comunicarea medic – pacient fiind unul dintre pilonii sistemului sanitar), sa mai vezi cate o poza cu el cand se indura vreo asistenta si sa stii ca toate cursurile despre alaptare le-ai facut degeaba pentru ca medici luminati din comisiile de ginecologie & neonato ale ministerului apreciaza ca e spre binele copilului sa fie hranit cu lapte praf.
Sa mai zic ca aceeasi comisie care a hotarat ca mama infectata sau suspecta e un pericol pentru puiul ei nu s-a catadicsit sa ne povesteasca despre testarile inexistente ale medicilor si asistentilor care au avut in grija nou nascutii. Asa ne-am trezit la inceput de septembrie, ca personalul medical de la maternitatea Bucur din Bucuresti (maternitate desemnata Covid) nu a fost testat niciodata. Practic, mama suspecta astepta rezultatul testului ca sa isi vada copilul ingrijit de niste asistente … cel putin la fel de suspecte ca ea. Caci cine are mai mare potential de infectare? O asistenta care lucreaza in spital Covid ori o viitoare mama care lucreaza de acasa pentru o agentie de publicitate, sa zicem?!

Cum decurge nasterea cand mama este Covid pozitiva – protocol medical octombrie 2020?

 

In actualul protocol cea mai importanta modificare este faptul ca “DECIZIA de alaptare, ingrijire a nou nascutului in sistem rooming in precum si managementul acestuia pe toata durata internarii in maternitate se va face de COMUN ACORD cu mama, prin informarea corecta a acesteia si dupa semnarea unui consimtamant informat si individualizat de la caz la caz”.

Evident, ca fara niste linii precise, si acest nou protocol lasa loc abuzului, insa macar nu mai da verdict inainte de inceperea procesului, cum s-ar zice.

De asemenea, in noul protocol se fac niste diferentieri, nu se mai ia „la gramada”. Exista niste recomandari in functie de scenariu:

  • mama pozitiva Covid si asimptomatica si nou nascut asimptomatic;
  • mama infectata si asimptomatica, dar cu bebelus la termen simptomatic;
  • mama pozitiva si simptomatica;

Intregul protocol privind nasterea in Romania in era Covid poate fi consultat aici:
Metodologia privind nasterea la gravidele cu infectie suspicionata/ confirmata cu Sars-CoV-2. Ingrijirea si asistenta medicala a nou nascutului

1 comentariu

  1. […] Octombrie 2020 cum se desfasoara nasterea daca gravida este pozitiva Covid sau suspecta […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *