Controversate Sanatate

Dr. Zamfir Constantin Cristian sesizare Colegiului Medicilor

Dr. Zamfir Constantin Cristian, Policlinica nr 10, sesizare Colegiului Medicilor

Am depus pentru prima data in viata mea o sesizare la Colegiul Medicilor, institutia aceea care zice ca „asigura respectarea de catre medici a obligatiilor ce le revin fata de pacient si de sanatatea publica” (conform – Codul de deontologie medicala al Colegiului Medicilor din Romania).

 

Subsemnata, …, m-am prezentat cu bilet de trimitere de la medicul de familie la un consult de specialitate la Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva, cunoscut si ca Policlinica nr.10, din str. Washington nr. 8-10 la dr. Zamfir C. Cristian.
Avand in vedere contextul general de Covid 19, am ajuns mai devreme de ora programarii cu cca. 30 de minute (ora 8:00 in loc de 8:30) si indrumata catre cabinetul doctorului, am aflat repede ca nu se tine cont de programari. Tipic sistem public de sanatate romanesc 2021.
Deja in fata cabinetului asteptau mai multe persoane, iar eu ma gandeam ca voi astepta 2 ore in cel mai fericit caz.
Spre surprinderea mea, pacientii intrau si ieseau pe banda rulanta.
Mi s-a parut ciudat, avand in vedere faptul ca un consult de specialitate NU are cum sa dureze 5 minute cat un spalat regulamentar pe dinti.

Am intrat chiar mai repede cu cateva minute de ora programarii si imediat m-am luminat cum e posibil sa intre si sa iasa pacientii pe banda rulanta.

Reteta ma astepta gata scrisa inainte de orice anamneza, inainte de orice consult, orice investigatie medicala.

 

E mult spus „consult” ce s-a intamplat acolo in cele 5 minute cat am stat, maxim 6! Adica, 6 minute cu cele 60 de secunde in care mi s-a explicat despre reducerea de care beneficiez daca cumpar dintr-un anumit lant de farmacii reteta.
Am iesit naucita din cabinet. Atat de naucita, incat am ramas fara reactie.

 

Ce a fost asta?
O vizita la medic?
CASMB deconteaza asta?

 

Nu are cum.
Am avut un moment in care ma gandeam sa ma intorc sa cer inapoi biletul de trimitere pentru ca nu am beneficiat de el, insa mi-a fost mult prea sila.

Stiu ca sistemul public de sanatate e subfinantat, ca marile investitii nu sunt in favoarea pacientilor, ci a firmelor de partid care incaseaza milioane de euro pe proiecte care nu sunt duse la bun sfarsit (sa nu uitam de dosarul electronic), dar la asa bataie de joc, pe fata, nu ma asteptam. Un minim decenta si empatie din partea unul cadru medical, ca profesionalism e deja prea mult de solicitat.

Am lasat lucrurile astfel, cu toate insistentele partenerului de a face cazul public. Un jurnalist cu o camera ascunsa face sa ajunga la opinia publica cum se desfasoara consultul de specialitate la dr. Zamfir in Policlinica nr. 10. Ar ajuta macar ca cetatenii sa stie sa NU mai astepte o luna si jumatate dupa o programare de o superficialitate iesita din comun. Superficialitate soldata cu anumite consecinte greu de anticipat.
In cazul meu faptul ca am cerut o alta parere, contra cost, faptul ca mi s-a explicat ca „tratamentul” primit in urma simulacrului de consult imi facea rau si nu avea ce sa vindece, iar asupra repercusiunilor pe care le-ar fi avut, nu m-a informat dr. Zamfir, m-au determinat sa fac aceasta sesizare.

Pentru ca Romania are pacienti fara resurse financiare, care nu merg in sistemul privat (sau tot de stat) pentru alta parere si sunt nenorociti de medicul care ar trebui sa le aduca vindecarea, parerea mea, ca pe niste comisioane frumusele.

 

De ce va am facut aceasta sesizare catre Colegiul Medicilor dupa mai bine de 2 luni de la incident?

 

Pai, cum mentionam anterior, intre timp, am platit o alta consultatie la o clinica privata, mi s-a efectuat un doppler venos unilateral, am primit masuratorile si rezultatul Doppler-ului, am un diagnostic si un tratament departe de recomandarea medicala primita de la dr. Zamfir.

1. Port ciorapi de compresie pana la interventia chirurgicala.
2. Afectiunea medicala de la nivelul membrului inferior nu se poate realiza altfel decat pe cale chirurgicala clasica, metodele moderne de indepartare e venelor varicoase nu se preteaza la cazul meu, afectiunea fiind intr-un stadiu avansat.
3. Medicamentele prescrise pentru 6 luni de dr. Zamfir, judecand dupa comportamentul mizer, fara ca macar sa se uite pe analizele de sange privind eventualele patologii de coagulare a sangelui, nu aveau cu ce sa ma ajute, din moment ce mi s-a recomandat interventia chirugicala clasica ca ultima solutie.
4. Mai mult, Aspenter-ul mi s-a recomandat de dr. Zamfir, fara sa fiu intrebat si fara sa stie daca am probleme de coagulare a sangelui.
Medicul consultat in clinica privata m-a avertizat asupra posibilitatii ca vasele de sange sa fi pleznit in urma administrarii tratamentului primit.
5. Diolexul scris pe reteta este un supliment alimentar. Sper ca dr. Zamfir NU credea ca trateaza vene varicoase care pot fi eliminate doar pe calea bisturiului cu un supliment natural.
Daca da, chiar credea in tratament recomandat, acest om trebuie sa se reintoarca pe bancile facultatii ori sa faca o reconversie profesionala si sa se reorienteze catre ceea ce se numea in trecut „vraci”.
Daca nu, sa se lase de aceasta profesie si sa nu le mai vanda iluzii oamenilor.

 

In calitate de cetatean al Romaniei si platitor de contributii la sistemul public de sanatate, am niste drepturi, pe hartie se pare.

 

Codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din Romania

CODUL DE DEONTOLOGIE MEDICALA din 4 noiembrie 2016 al Colegiului Medicilor din Romania

ART. 6

Independenta profesionala – Medicul este dator sa staruie si sa isi apere independenta profesionala, fiind interzisa orice determinare a actului medical ori a deciziei profesionale de ratiuni de rentabilitate economica sau de ordin administrativ.

Mentionez ca aceasta plangere va fi urmata de una catre Directia Anticoruptie, avand in vedere faptul ca din investigatia personala „medicatia” din reteta primita de la dr. doctor este produsa de un singur grup de firme si vanduta exclusiv in farmaciile detinute de lantul cu pricina.

ART. 8

Obligația diligentei de mijloace – Medicul isi va dedica intreaga stiinta si pricepere interesului pacientului sau si va depune toata diligenta pentru a se asigura ca decizia luata este corecta, iar pacientul beneficiaza de maximum de garantii in raport cu conditiile concrete, astfel incat starea sa de sanatate sa nu aiba de suferit.

Avand in vedere cele enuntate anterior, consider ca mi-au fost incalcate in mod flagrant drepturile.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *