donarea de ovule contracost
Controversate

Donarea de ovule in Romania. Se plateste?

In 2021 donarea de ovule in Romania nu (mai exista) din cauza reglementarilor legislative neclare. Deci nu se plateste donarea de ovule in Romania pentru ca actul de donare in sine nu poate avea loc la noi in tara. La noi in tara actul de donare de ovule intra sub incidenta legii transplantului, donarea de ovule devenind astfel usor de confundat cu traficul de organe.

Donare ovule contra cost

Donarea de ovule in Romania a fost folosita in trecut ca o modalitate de a castiga ceva banuti in plus. Femei tinere isi donau ovulele contra cost in cadrul unor clinici si chiar spitale de stat, iar ovulele erau folosite in tratamentele de fertilizare ale altor femeilor care nu puteau concepe copii pe cale naturala.
Ca si donarea de sange, donarea de ovule era un act benevol, doar ca recompensa finanaciara era ceea ce le motiva pe unele femei sa isi doneze ovulele.

Chiar si astazi, desi posibilitatea de a dona ovule si sa primesti bani pentru asta, nu mai este disponibila de mai bine de 10 ani, in unele articole despre subiect, femeile intreaba sau se ofera:

Doresc sa donez si eu ovule contra cost
Imi puteti oferi un numar de contact pentru donare ovule contra cost?
Buna ziua, ma intereseaza, dar as dori sa stiu varsta maxima la care poti dona?
As vrea sa donez si eu ovule contra cost, ce trebuie sa fac?

Donarea de ovule in Romania a fost interzisa in urma unui scandal de trafic de celule de origine umana.

Clinica Sabyc si traficul de celule umane

In anul 2009 a izbucnit un scandal ce avea in centru clinica Sabyc infiintata o familie de medici israelieni in 1999. Fete/ femei cu varsta intre 18 si 30 de ani consimteau sa se supuna procedurii medicale de stimulare ovariana si recoltare a ovocitelor in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 800 si 1.000 lei.

Astazi poate nu pare o suma mare, dar e vorba de acum mai bine de 12 ani. La vremea respectiva, abia se marise salariul minim pe economie la … 600 de lei, deci insemnau ceva banuti cei 800 – 100 de lei primiti.

Primul caz de trafic de ovule din Romania a fost anchetat la clinica Sabyc. Dupa 5 ani de procese, abia in anul 2014 s-a dat o hotarare definitiva: patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu si Yair Miron (fiul acestuia), impreuna cu doi medicii israelieni – Natan Lewit, respectiv Genia Ziskind au fost condamnati definitiv pentru trafic de ovule.

In dosar a primit inchisoare cu executare si Cecilia Borza, secretara in cadrul Sabyc. Rosana Turcu, fost coordonator al Agentiei Nationale de Transplant Bucuresti a primit o sentinta cu suspendare, la fel si Victor Zota, fost director al Agentiei Nationale pentru Transplant.

Donarea de ovule – cum se face?

  • Primul pas consta in efectuare unor teste screening depistare: HIV, Hepatite, Sifilis si alte potentiale afectiuni ce pot pune in pericol procedura de recoltare ovule, fertilizare si/ sau aducerea pe lume a unui nou nascut sanatos;
  • Al doilea pas consta in procedura de stimulare ovariana cu scopul de a recolta ovule. Practic se administreaza un tratament hormonal cu scopul de a stimula ovarele pentru a produce mai multe ovule in timpul unui ciclu menstrual;
  • Al treilea pas este donarea de ovule propriu-zisa. Procedura se finalizeaza cu punctia de recoltare.

Efecte adverse si riscuri dupa donarea de ovule

In urma acestor proceduri pot sa apara unele efecte si reactii adverse, precum:

  • Baloanere si durere in zona abdominala;
  • Senzatie neplacuta de presiune in zona ovarelor;
  • Uscaciune la nivelul vaginului;
  • Echimoze in locul injectarii;
  • Se intampla foarte rar, insa exista posibilitatea ca in timpul recoltarii, acul folosit la punctie sa atinga vezica ori intestinele;
  • Exista si cazuri grave in care donatoarele risca sa ramana infertile sau chiar sa moara, dar le fel, sunt niste situatii exceptionale.

 

Banca de ovule din Romania

Romania nu are o banca de ovule. Inseminarea artificiala cu ovule donate nu este interzisa in Romania, insa in lipsa unor prevederi legislative clare, nici nu este posibila. Tocmai de aceea cuplurile care apeleaza la ovule donate, merg in alte tari pentru aceasta procedura, in Grecia de exemplu sau in Cehia, Ucraina, Ungaria, Polonia, Cipru ori Spania.

De donat, nu poti dona ovule in Romania, nici gratuit, nici contra cost, prin urmare existenta unei banci de ovule nu ar servi niciunui scop. Nici posibilitatea congelarii propriilor ovule nu este posibilia deocamdata.

De aproape 10 ani o lege zace in Parlament un proiect care ar modifica legislatie, dar nu s-a facut nimic concret in acest sens.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.