Ce este decolarea membranelor
Sanatate

Decolarea membranelor: in ce consta? e dureroasa?

Ce inseamna decolarea membranelor?

Decolarea membranelor este o procedura medicala realizata de catre medicul obstetrician-ginecolog pentru a desprinde membranele amniotice. In functie de legislatia unui stat si protocoalele medicale in vigoare, procedura poate fi executata si de catre moasa acasa, fara sa necesite spitalizare.
Atentie! Decolarea membranelor si amniotomia NU inseamna acelasi lucru.
Amandoua au ca scop inducerea travaliului atunci cand acesta nu porneste, nu se declanseaza de la sine, dar:

  • Amniotomia implica utilizarea instrumentului medical numit carlig de amniotomie. Prin colul uterin, carligul ajunge la sacul amniotic provocand o mica incizie/ deschidere. In termeni populari, ruperea apei, in mod artificial, in cazul de fata.
  • Pentru decolarea membranelor medicul foloseste 1-2 degete, tot prin colul uterin, pentru a ajunge la membrane si a le separa de uter printr-o miscare/ miscari circulara/e.

Cand se face decolarea membranelor si de ce?

Se apeleaza la decolarea membranelor pentru a stimula inceperea travaliului. Practic este o forma manuala si mai blanda, de inducere a nasterii fara a se recurge la metode farmacologice, nu inca!
Nu inca, tocmai pentru ca in urma procedurii, nu este 100% sigur ca va incepe travaliul; daca ar fi asa, nimeni nu ar mai utiliza oxitocina, calciu, prostaglandine etc.

Prin aceasta procedura uterul este stimulat sa elibereze in mod natural prostaglandine. Prostaglandine sunt disponibile si in varianta sintetica si sunt utilizate in acelasi scop: pentru a ajuta la declansarea nasterii, mai precis, stimularea aparitiei contractiilor.

In urma decolarii membranelor exista un interval de 24 – 48 de ore in care nasterea se poate declansa de forma spontana. Dar cum nu este o metoda infailibila, travaliul poate foarte bine sa nu inceapa, iar medicul sa recomande internarea & administrare oxitocina, amniotomia etc

Cat dureaza decolarea membranelor?

Procedura in sine nu dureaza mult, tocmai de aceea a si ridicat atatea probleme de etica si discutii pe marginea dreptului pacientei de a fi informata si de a lua hotarari in cunostinta de cauza. Unii medici, avand obiceiul sa practice aceasta decolare de membrane in timpul unui consult/ examinare, fara sa anunte pacienta sau aruncand un: te ajut putin sa grabim nasterea … 

Ce se intampla dupa decolarea membranelor?

In 24 – 48 de ore ar trebui sa se declanseze travaliul, insa nu se poate anticipa cu certitudine ca asta se va intampla. Nu exista statistici in privinta ratei de reusita deoarece nu se poate face diferentierea clara: a intrat pacienta in travaliu datorita decolarii membranelor sau intra oricum si fara aceasta metoda de stimulare?

Doare decolarea membranelor?

Gradul de durere nu poate fi pus pe o scara de la 1 la 10 pentru ca nu exista 2 oameni care sa perceapa durerea in acelasi fel. Pentru unele femei poate sa insemne o jena, in cazul altora o durere majora. Tot asa cum in timpul unei examinari o persoana poate experimenta disconfort, iar o alta nu resimte nimic suparator.

Intr-adevar, in urma decolarii membranelor pot aparea usoare sangerari si contractii mai mult sau mai putin dureroase, dar fara sa existe un tipar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *