de ce oamenii tind sa sperie gravidele
Psiho Social

De unde pasiunea cu amenintatul gravidelor?

Nici nu termina bina propozitia cu felicitatul ca urmeaza: Stai sa vezi ce-o sa vina; Pai dormi acum cat mai poti ca 2 ani d-aici inainte o sa tot faci nopti albe! Aaaa, stai sa vezi cand or sa ti se umfle picioarele si n-o sa mai poti nici sa respiri in trimestrul 3! Da, sa vezi dupa nastere! Nici pe WC nu poti sa stai, nici in pat. Viata sexuala? Ce e aia!?

Am remarcat de-a lungul timpului ca in fotbal, politica, sarcina & psihologia sarcinii, nastere & puericultura, toata lumea e experta. Toata lumea cunoaste, toata lumea stie, mai bine decat tine, evident. Si pentru ca stiu vor sa te puna si pe tine la curent, dar nu oricum, ci cu amenintari. Poate ca nici n-ai apucat sa deschizi gura sa intrebi ori sa zici ceva, caci spre tine se indreapta o ploaie de lucruri menite sa te sperie. In cel mai fericit caz sunt urmate de: dar merita!

WTF? ce e asta? Cum ar fi sa vina Danut maine la birou, sa anunte fericit ca si-a luat casa cu banii jos, cash, fara credite pe 30 de ani, iar colegii sa inceapa care mai de care:

  • Boss, s-a zis cu ieselile in oras, o sa bagi toti banii in casa!
  • Gata! nu mai ai viata!!
  • Daaa, acum la fiecare salariu o sa ai cate ceva de reparat!
  • Nasol rau, pe mine de 3 ori m-a inundat vecinu`, a trebuit sa zugravesc chiar inainte de Craciun, lucrurile le-am aruncat;
  • Aoleu, e la bloc, ce cacat, daca se muta un nesimtit care asculta muzica la maxim sambata la 5 dimineata, ti-a f…t tot weekend-ul;
  • Ce cacat, n-ai balcon din ala mare?
  • Ooo, da ai dat mult pe ea, nu merita! pai de banii astia iti luai vila la Corbeanca.

Evident, nu poti compara aparitia unui copil, a unei vieti, cu achizitia unei case, prima e infinit mai importanta & schimbatoare de destine, dar daca ni se pare deplasat sa te caci in fericirea omului care te anunta in culmea fericirii ca si-a luat casa, de ce nu ni se pare deplasat sa frecam la icre o gravida cu amenintari si prognostice despre care oricum nu avem certitudinea ca se vor intampla?

Oricat mi-as framanta mintea, nu gasesc o explicatie plauzibila pentru care oamenii actioneaza in acest fel! Singurele motive care imi vin in minte sunt:

  • au o viata searbada, insipida sau plina de frustrari, nu se simt luati in serios, faptul ca vin cu sfaturi si povesti menite sa te sperie, ii face sa se simta importanti, sa simta ca conteaza, ca cineva pleaca urechea la balivernele lor;
  • sunt ignoranti si ignoranta trebuie acoperita cu ceva, in cazul de fata cu informatii care le-au trecut pe la urechi, le ambaleaza altfel si le livreaza mai departe;
  • nu isi dau seama ca e de prost gust si inutil ce fac, e ca tataie de la tara care la masa isi sufla mucii alaturi.

Partea proasta cu indivizii astia sfatosi e ca uneori, in functie de psihicul gravidei care recepteaza informatiile, indicatiile lor pretioase chiat pot sadi niste urme de nelinieste si indoiala. Pentru ca exista fiinte ca mine care stiu sa dea cu jet si fiinte mai slabe de inger care o inghit ca pelicanul.

Concluzia, si daca ai avut 10 copii, scuteste-ma de povestile tale nasoale si nu imi baga experienta ta personala pe gat pentru ca este irelevanta. De ce? Pai si sex facem amandoi, ma rog, fiecare separat, cu partenerul lui, dar doar pentru ca facem sex nu inseamna ca ne si plac aceleasi pozitii, nu ne excita aceleasi gesturi si nici orgasmul nu e trait la fel. Asa e si cu sarcina si nasterea si ingrijirea propriului copil, e o experienta unica, irepetabila si oricat ne-am fi obisnuit sa generalizam (greturile din primul trimestru, trimestru 2 cel de aur), realitatea e ca nu exista 2 sarcini identice pentru ca nici doua femei identice nu exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *