Pelerinaj Sf. Parascheva in pandemie
Business Ortodox Romanesc Pandemie Covid-19

Cuvioasa Parascheva de la Iasi: superstitia credinciosilor si business-ul bisericii

Traim vremuri exceptionale care au venit ca un tsunami peste noi si care ne-au zgaltait existenta din temelii. Cand zic „noi”, NU ma refer la noi romanii, ci la noi, OMENIREA, cu piele alba, cu piele neagra, galbena, rosie, slabi, grasi, saraci, miliardari, vorbitori de chineza mandarina, rusa, engleza, cu studii superioare sau analfabeti, care locuiesc in cocioabe ori in vile de milioane de Euro, someri, CEO, vegani, iubitori de carne. Nimeni nu a fost ocolit.

Nimeni in afara unii oameni ai BOR. In capatanile lor purtatoare de turloaie aurite, viata isi urmeaza cursul ca si cand … ca si cand am fi in octombrie 2019, societatea functioneaza in parametri normali si s-a ridicat clasa politica, aliat si partener traditional al BOR, sa le impuna lor interdictii asa tam-nesam.

BOR sufera de autism

Aceasta institutie, care se vrea un refugiu pentru sufletele oamenilor in suferinta, de la inceputul pandemiei NU a adus un cuvant de mangaiere pentru cele, in curand, aproape 6.000 de familii care au pierdut un tata, o bunica, o mama, o sora, un unchi, un var. Pare ca le pasa exclusiv de ritualuri si superstitii si nimic altceva. Ce transmite BOR de la inceputul pandemiei si pana astazi e ca oranduirile bisericesti TREBUIE sa se desfasoare in continuare, chiar cu pretul unor vieti omenesti. Ce sa fie viata a catorva mii de oameni si dramele unor familii, multe, in comparatie cu un eveniment asa maret cum e scoaterea moastelor la lumina?

Un cuvant adresat medicilor care au in ingrijire acesti pacienti? Ei, ti-ai gasit! Ce relatie sa fie intre bolnavi, suferinta si biserica ortodoxa de la noi? Zero, lipsa! Pacientii sa isi vada de suferinta lor ca BOR ul e prins cu treaba, are de organizat nu gluma, Parascheva, Dimitrie.

Le-a murit infectat de Covid chiar si una dintre capetenii, Pimen, iar ei tot se fac ca pericolul NU exista in sanul bisericii.

Actioneaza de parca sunt o entitate care se situeaza deasupra muritorilor si nu au nevoie sa respecte reguli pamantesti. Ei nu dau socoteala, nu se supun, fac doar ce apreciaza ei ca fiind de cuvinta ca unsi ai lui Dumnezeu si umilii detinatori ai adevarului absolut. Evident, toate in spiritul crestinesc. Splendid!

Nimic din doctrina care se zice ca sta la baza acestei religii: simtul masurii, modestia, grija fata de celalalt … tot ce e bun in crestinism BOR anuleaza, tinand cu dintii de niste idei cat se poate de pamantesti.

Dubla masura sa traiasca! Banii lumesti sunt excelenti, regulile lumesti pentru fraieri, n-are a face biserica lui popilor cu ele.

BOR copilul razgaiat al statului

Ani la randul, biserica a fost rasfata cu bani de la buget sub diverse formule; daca n-au fost bani, au fost hectare de paduri, terenuri, cladiri. BOR a jucat cartea victimei, i se cuvin toate in baza legii lui Cuza privind secularizarea averilor manastiresti. Asta desi adevarul privind secularizarea e nitel mai nuantata (Ce nu spune Biserica Ortodoxa Romana despre secularizarea averilor manastiresti)

si nici ei nu sunt oite albe si neprihanite, caci in perioada comunista BOR a intrat in posesia unor bunuri apartinand Bisericii Catolice dupa ce aceasta a fost scoasa in afara legii de catre Partidul Comunist, bunuri ce nici astazi nu au fost restituite proprietarului de drept.

Dupa zeci de ani in care a incheiat protocoale cu statul roman in beneficiul propriu, a primit bani si alte bunuri materiale, BOR, acest copil rasfatat de autoritati se face sau chiar nu pricepe (ambele la fel de grave) ca NU ne aflam intr-o situatie exceptionala.

Sectoare economice prabusite, someri, lipsuri, copii care au pierdut contactul cu scoala si se afunda si mai tare in saracie crunta, medici epuizati, bolnavi, rude care nici macar nu au putut sa isi ingroape mortii, aceste tragedii si probleme nu isi fac loc in discursul bisericii. De cate ori deschid gura, un Daniel, un Teodosie de la Constanta, mitropolitul nou de la Iasi vorbesc numai despre dificultatile lor, si uite asa se adanceste ruptura dintre biserica si societate.

Gradul de incredere in biserica a scazut si scade dramatic in continuare, dar bisericii retrograde nu ii pasa cata vreme banii curg de la buget. Daca de oameni nu le pasa nici cat negru sub unghie, ar fi bine ca alde Daniel sa ia in calcul ca prin aceasta distantare de preocuparile si nevoile societatii, conducta de la lichiditati s-ar putea sa se taie. Cand BOR va pierde influenta in randul populatiei (si deja sunt niste semne clare), oamenii politici le vor intoarce spatele. Nu vor mai avea ce voturi sa dea la schimb, nu vor mai putea negocia cu sufletele oamenilor.

In loc de mila, BOR actioneaza cu furie, apoi joaca jocul victimei, vorbeste despre persecutii si libertate religioasa intr-un context total neadecvat. Sunt copilul rasfatat care isi acuza parintii ca ii incalca dreptul la libertate pentru ca nu il lasa sa iasa iarna cu curu’ gol in spatele blocului si sa se cace in scara blocului.

Sfanta Parascheva in pandemie

Cu ocazia Sf. Parascheva, biserica noastra cea de toate zilele iar s-a dat in stamba. Ca sfanta, ca la racla, ca nu se intampla nimic, ca har ca mar. Se fac ca nu pricep ca pentru a ajunge la racla niste oameni, multi, folosesc mijloace de transport precum autocare, microbuze, trenuri. Asta inseamna o expunere inutila. Daca ne gandim ca o bucata mare din public e si trecuta de-o varsta care ii face posibile victime. Ma friend! Babele de acolo nu au masini ca ale voastre! Circula la comun cum s-ar zice.

Autoritățile au cedat: Credincioșilor le este permis accesul la moaștele Sf. Parascheva fără buletin

Jandarmi și pelerini la Iași. Foto: InquamPhotos/Liviu Chirica
Jandarmi și pelerini la Iași. Foto: InquamPhotos/Liviu Chirica

Persecutia religioasa

Mai usor si cu persecutia asta bosilor! Ca in timp ce voi va plangeti ca va impiedica autoritatile sa adunati oameni cu miile, niste bolnavi cronici nu mai au acces la tratamente, niste oameni de afaceri nu isi mai pot deschide business-urile, niste mame sunt despartite prin spitale de copiii pe care tocmai i-au adus pe lume. Putina empatie, se poate?

In perioada asta prin spitale, Covid-ul face casa cu infectiile traditionale, oamenii ajung tarziu la tratament, mor. Nu vreti sa vorbiti putin si despre asta in loc sa bateti din picior ca nu mai puteti vinde obiecte bisericesti la moaste?

Ce persecutie? Ca din martie si pana acum am vazut un stat slab care a cedat la presiunile popimii de fiecare data. Ne aducem aminte de Paste, de Noaptea Invierii, de politia care urma sa aduca lumina. Acum vedem nefericiti adunandu-se in grupuri, incercand sa dea iama la un eveniment care din start nu trebuia sa se tina. Dar, statul slab, autoritatile au cedat iar la presiunile unei biserici careia nu ii pasa de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *