bani
Pitoresti Social

Cum trimite ANAF somatii din greseala

Din ciclul sa radem ca sa nu plangem.

Caz concret. Conform legislatiei in vigoare, PFA, in sistem real, plateste anticipat toate darile catre ANAF la sfarsitul anului 2018, retinand bonificatiile acordate pentru plati anticipate.

Asa a zis Legiuitorul, boss, platesti integral si anticipat, iaca, ai 5, respectiv 10% reducere in conditiile date.

Noi ANAF, nu mai stam sa iti calculam. Tu PFA-ule iti faci socotelile, depui declaratia in Spatiu Virtual si iti calculezi cat ar fi reducerea, apoi iti achiti, oprindu-ti tu bonificatia ca un bun platitor ce esti.

Vorba aia, ANAF inca mai calculeaza ce au romanii de plata din 2012, normal, ca sa nu mai ajunga in situatii de genul asta, cu intarziere de ani de zile si sume prescrise, au pasat raspunderea pe umerii contribuabililor. Ia, hai ma, calculati-va singuri ca doar ati facut matematica la scoala, doar nu sta ditamai Agentia Nationala de Administrare Financiara sa va calculeze voua.

So, calculeaza contabila, calculez si eu sa verific ce a calculat contabila (nu strica un ochi in plus cand e vorba de relatia cu statul roman), stiu ce contributii la CAS, impozit profit, CASS am de dat, stiu cat este reducerea si ma infiintez la ghiseu sa platesc.

Evident ca folosesc internet banking, dar am preferat deplasarea la ghiseu pentru a mai intreba inca o data si pentru a ma asigura ca nu ma pomenesc peste 1, 2, 3, 5, 10 ani cu vreo notificare cum ca am de plata.

Doamna functionara de la ghiseul ANAF, amabila, nimic de zis: „Nuuu, dvs. platiti anticipat, va retineti reducerea ca sa nu mai stam apoi sa recalculam, sa faceti cerere, noi sa va dam inapoi bonificatia!”.

Ok, zic: „Si apoi verifica cineva, se face din oficiul, adica vade ANAF ca era de plata (de exemplu) 10 000, din care am platit 9000 pentru ca 1000 este bonificatia?”.

Functionar ANAF:” Da sigur!”. Mi-era si rusine ca paream cam paranoia, iar femeia aceea era atat de calma si increzatoare.

Si am platit conform instructiunilor ANAF, conform Codului Fiscal si de Procedura Fiscala.

Se intampla in decembrie 2018. Pe vremea cand ANAF trimiterea decizii de impunere pentru CASS din 2012, 2013, 2014. Eu plateam 2018-le.

Acum 2 saptamani, inceput de august 2019: document nou in Spatiu Virtual. Ce sa fie, ce sa fie?!

Somatie, executare in bla bla.

Pe ce era somatia? Pai pe bonificatie. Am platit mai putin la regularizare impozit pe profit 2018 pentru ca aveam reducere! Am platit, ca asa era legea. Am platit contributia la CAS 2018 oprind la mine reducerea, am platit! Am respectat intocmai Codul fiscal & procedura fiscala?! Am respectat. Pai si somatia?

Caut repede pe Google cine e persoana care se ocupa de popriri la sectorul de care apartin, ii explic pe e-mail situatia, cum ca am primit somatia pentru reducerile aplicate.

Promptitudine, in mai putin de 30 min, e-mail inapoi: „Daca este asa, ar trebui anulata, dati-mi CNP-ul”.

Raspund, dau CNP, pauza. A doua zi, Sfanta Maria – liber la ANAF. A treia zi, nu mai era Sf. Maria, dar era tot liber ca au facut punte cu weekend-ul. (Oricum, institutiile statului mereu recupereaza astfel de zile. N-ati vazut anunturile: „Daca aveti sambata treaba la Administratia Finanaciara puteti merge, se lucreaza, recupereaza a doua zi dupa Sf. Maria!”).

Deci, cine statea luni dimineata la coada si ghiseu popriri- somatii?! Cine, cine. Eu!

Imi vine randul, dau buletinul, „Dna., am primit o somatie”. Atat am apucat sa zic. Functionara: ” Nu aveti nicio somatie!”.

Deja ma enervasem, eram „Cum nu?! Stati ca e descarcata in telefon, va arat!„.

Functionara:„Ah, am vorbit pe mail, am anulat-o, v-am trimis si plic, da mai dureaza pana ajunge!”. Eu de unde era sa stiu. Fericita ca am rezolvat, dar nedumerita de ce mi s-a intamplat, intreb: „Dna. de ce am primit somatia?”.

A urmat acest dialog:

„-  S-a trimis din greseala!

– Din greseala cui?

– Pai din sistem. Sistemul nu stie de reducere!

– Inseamna ca a primit toata lumea somatii, adica toti cei care am platit anticipat, integral?

– Da, probabil!

– Si acum or sa vina toti la ghiseul la lamureasca?

– Da, cred ca da!

– Dar nu se putea anunta public ca s-au trimis automat si aiurea din sistem, iar cei care le-au primit sa stie sa stea linistiti ca se anuleaza din oficiu si nu risca sa se trezeasca cu conturile blocate pentru ca au facut greseala sa isi plateasca din timp darile??”

Dialogul s-a incheiat cu dat din umeri. Eu mi-am si imaginat sistemul ala ANAF, ca un balaur cu 7 capete care face nefacute de capul lui, iar saracii functionari trebuie sa vine sa acopere pagubele produse de el, ca niste furnicute muncitoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *