obiceiuri tampite la evreii ultraortodocsi
Controversate

Cum traiesc evreii ultraortodocsi?

Evreii ortodocsi care traiesc ghidandu-se dupa o interpretare stricta a Legii evreiestii, sunt numiti evrei ultra-ortodocsi.
Comunitati de evrei ultra-ortodocsi traiesc in Israel, dar si in afara granitelor Israelului, in tari cu un numar mare de evrei, precum SUA. Cu referire la comunitatile ultraortodoxe, se folosesc adesea si denumirile de haredi sau hasidi.

Indiferent sub ce denumire de referim la ele,  numitorul comun este extremismul, caci ei sunt comunitatea care duce totul la extrem. „Fratii” ultra-ortodocsilor la nivel de incapatare, lipsa de adaptare, de acceptare a tot ceea ce este diferit de credinta lor sunt musulmanii extremisti, comunitatile izolate amish si chiar nationalistii ortodocsi romani. Cei care baga mana in foc ca primii oameni ai planetei au fost dacii, ca suntem un popor ales de insusi Dumnezeu, iar in randul preocuparilor lor zilnice stau teme de maxim interes pentru societatea actuala, precum: epilatul e pacat, e pacat sa faci sex in ziua de post, e pacat sa te parfumezi.

Mda, indiferent de localizarea geografica si de caracteristicile socio-demografice, indiferent de cat de adanci ar fi diferentele culturale, extremistii worldwide sunt toti la fel: au o atitudine exagerata, se comporta si actioneaza de parca ar fi buricul pamantului, se considera alesi, se cred unicii detinatori ai unui adevar absolut pe care numai ei il pot intelege.

Cum traiesc evreii ultraortodocsi si caror reguli se supun?

 • In comunitatile ultra-ortodoxe casatoriile sunt in numar mare, in continuare, aranjate. Adesea sotii se intalnesc o singura data inainte de a-si lega vietile pentru totdeauna.
 • Inainte de nunta, atingerile de orice fel sunt INTERZISE. Nici nu incap in discutie un sarut sau o relatie sexuala.
 • Mai mult, in unele comunitati ultra-ortodoxe, sexul este descurajat chiar si dupa casatorie. Unul dintre motivele invocate pentru aceasta atitudine fata de viata sexuala este ca … un barbat nu are cum sa iubeasca in acelasi timp si in aceeasi masura si o femeie si pe Dumnezeu.
 • Se mentioneaza „un barbat” pentru ca in sanul acestor comunitati iubitoare de Dumnezeu, faptul ca o femeie ar putea resimti placere sexuala este ceva de domeniul absurdului, de neluat in calcul.
 • Membrii acestor comunitati sunt intr-o proportie covarsitoare incapabili sa se adapteze in societatile obisnuite si asta din cauza izolarii in care traiesc: fara acces la mijloacele de comunicare de masa, smartphone si internet. In presa au aparut cazuri ale unora care parasind comunitatea s-au trezit in fata unei lumi pararele. Nu auzisera niciodata de Elvis Presley, credeau ca Dumnezeu ii va trazni si vor muri pe loc daca aprind o tigara sau au ajuns la medic plangandu-se de infertilitate pentru ca nu pot concepe un copil, insa in cativa ani de casnicie nu facusera niciodata sex, doar credeau ca fac.
 • Traiesc dupa un program bine stabilit: mancarea se consuma numai intr-un anumit fel, sexul se face numai in anumite zile, la scoala se invata numai anumite lucruri.
 • In fapt, la scoala ei invata sa … se roage. In credinta lor nu este nevoie nici de matematica, nici de geografie, nici biologie ori engleza. Tot ce trebuie sa stii dupa ce iesi din scoala (yeshivas) este sa reciti, sa poti repeta pe „dinafara” cat mai mult din Tora (adica prima parte din biblia evreiasca).
 • Au multi copii pentru ca nu se protejeaza in vreun fel. astfel, comunitatea se lauda cu o populatie tanara, in continua crestere, ceea ce ridica putina ingrijorare in randul israelienilor laici.

Ultra-ortodocsi

Restul populatiei israeliene

Crestere naturala 4,2% 1,4%
Varsta 0 – 19 58.00% 30.00%
Rata ferilitatii 7.1 3.1
 • Legaturile lor cu lumea seculara, lumea de afara sunt reduse la minim. Cam totul se desfasoara in lumea lor, in comunitatea lor din care ies numai daca sunt nevoiti. Iar cand ies, se pare ca de cele mai multe ori au pretentia ca restul omenirii sa se adapteze dupa nevoile lor. In Israel s-au iscat ample conflicte intre evreii laici si cei ultra-religiosi dupa ce, cei din urma au inceput sa agreseze femei din societatea laica, ca nu au stat pe locurile din spate ale autobuzului, asa cum ultra-ortodocsi credeau ca e normal.
 • In Israel ultra-ortodocsi traiesc din ajutoare sociale in mare parte. Considera ca au acest drept pentru ca sunt pastratori ai credintei drepte, stramosesti si adevarate. Tot in baza acestui drept nu doresc sa faca armata obligatorie pentru orice cetatean israelian, indiferent de sex. Aceste privilegii nejustificate au atras oprobiul din partea laicilor.
 • Apeleaza la ajutoare sociale si somajul in randul comunitatii e ridicat pentru ca nu au o meserie, nu invata sa presteze o munca, doar ce-am amintit mai sus ca la scoala singurele notiuni predate sunt cele de ordin religios.
 • Pentru a nu fi influentati de lumea exterioara, necredincioasa, contactul cu aceasta e limitat pana la extrem. Vrand sa isi faca dreptate ei singuri, sa se administreze singuri, de multe ori intra in conflict cu autoritatile statului. Acum, in plina pandemie Covid, au refuzat distantarea sociala si purtarea mastilor de protectie care nu se pot fixa peste barba lunga.
  Uneori, la evenimente publice, lideri, formatori de opinie si personalitati importante in comunitatea ultra-ortodoxa lanseaza atacuri furibunde asupra unor bunuri si servicii utilizate la scara larga la nivel mondial. Este cazul telefoanelor mobile cu acces la internet despre care ii cred ca sunt calea catre iad, catre pierzanie, raul absolut care va cuprinde noile generatii daca ei nu sunt vigilenti.
 • Mancarea pe care o mananca trebuie sa fie kosher, adica animalele sunt sacrificate numai intr-un anume fel, sangele trebuie scurt, organele nu se consuma si altele;
 • Militeaza activ pentru separarea sexelor atat la ei in comunitate, cat si in lumea intreaga. Ultra-ortodocsi ar vrea ca femeile si barbatii sa mearga pe trotuare diferite ca sa nu se intalneasca spre exemplu. Iar daca ar fi dupa mintea lor credincioasa, femeile nu au ce sa caute in viata publica, deloc, in niciun loc, sub nicio forma, spre exemplu le este interzis sa cante.
 • De Sabat nu fac nimic, si nimic inseamna nimic, nu apasa nici intrerupator sa aprinda lumina, nu apasa butonul de la lift sa-l cheme, nu imping caruciorul copiilor.

SURSE:

Everything You Always Wanted to Know About ultra-Orthodox Jews — Explained in a Couple of Hours

She’d never seen a smartphone or heard a radio before she fled. She’s racing to catch up.

Ultra-Orthodox Jewish Community in Israel: Facts and Figures (2018)

WHY I LEFT THE ULTRA-ORTHODOX JEWISH COMMUNITY: ‘AS KIDS WE WERE TOLD THAT THE OUTSIDE WORLD HATED US’

Haredim (Charedim), or Ultra-Orthodox Jews

4 comentarii

 1. […] In Brazilia o fetita violata reuseste sa avorteze in ciuda hartuirii la care este supusa de grupurile ultrareligioase […]

 2. HGGFDSA

  Evreii ultraortodocsi chiar ca sunt nebuni!
  Cum de nu se trezesc la realitate?

  1. Gogu Steriade

   … si salbatici, si inapoiatii, si idioți 😧

   1. Amy

    Depinde si din ce punct de vedere privesti lucrurile. La fel ar putea spune si un suedez la vederea conationalilor nostri urcand in genunchi la mormantul lui Arsenie Boca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *