Nastere clinica privata pandemie Covid
Pandemie Covid-19 Postnatal

Cum decurge o cezariana in timpul pandemiei in spitalul privat Medicover 2020

Proceduri Medicover pentru nastere in perioada Covid 19

E 8:20 sunt in fata cortului de triaj Spital Medicover. Nu e nimeni in afara de fetele de la triaj. Completez formular standard cu „Ati avut in ultimele 14 zile contact cu o persoana infectata …, aveti simptome de raceala, febra, tuse etc”. Apoi ma indrept catre receptie singura, partenerul nu are voie. Cutiile cu celule stem le-a luat domnul de la paza direct din masina noastra.

Aveam test Covid negativ iesit in urma cu nici 3 zile. Fara test, de la cortul de triaj, traseul era: triaj, receptie, cort recoltare test Covid, inapoi la receptie pentru internare.

La Medicover in august 2020 procedura e: test negativ Covid valabil 5 zile. Dupa 5 zile se repeta testul (nu ai de unde sa prevezi cand vrea copilul sa vina pe lume). Daca nu ai test valabil la momentul internarii se face atunci, pe loc, inainte de internare. Rezultatul vine in max. 72 de ore (de regula sunt 24h), inteleg ca nu dureaza chiar atat si posibil sa fie prioritare cele pe care scrie Urgenta nastere. Cadrele medicale isi iau masuri de protectie si in caz ca testul nu iese pana iese copilul, atunci contactul mama-nou nascut e limitat spre inexistent, cel putin asa mi s-a zis cand am intrebat.

A urmat o scurta monitorizare fetala la camera de garda, apoi am urcat in rezerva si m-am schimbat.

Cadrele medicale cu bonete, cu masti, cu tot ce trebuie. Nu, nu aveau costume de cosmonaut, insa nu stiu daca asa e la toate nasterile sau numai la cele cu test negativ confirmat.

In sala de operatii, totul a decurs ca la orice cezariana in conditii de nepandemie, nimic in particular.

Imediat dupa cezariana am fost dusa in rezerva si n-am mai iesit de acolo pana in ziua externarii. Tot personalul cu care am interactionat, asistente, medici, personal curatenie, totul a fost cu masca. Inclusiv eu am purtat masca in prima zi, cu tot cu testul negativ am fost cu masca si in timpul interventiei si in primele ore dupa cat am stat cu bebe si l-am alaptat.

Ma rog, probabil cand eram deja cu el in rezerva nu mai era nevoie de masca, dar cum nu a insistat cineva sa o dau jos, efectiv am uitat de ea. Aviz boilor care se plang ca nu le ajunge oxigenul cand poarta masca la Mega, de unde-si iau 2 beri, o paine si o punga cu seminte.

Ca si in cazul tuturor spitalelor si maternitatilor de pe teritoriul Romaniei, suntem inca in carantina, ceea ce inseamna FARA VIZITE.

Tatal vede nou-nascutul in ziua externarii cand plateste factura. In rest, traiasca WhatsApp-ul si video call.

Atentie! Chiar daca ai un contract valabil incheiat cu Medicover, in care scrie verzi si uscate despre ora magica, prezentata tatalui la nastere si altele de genul, actualul context sanitar primeaza. Ceea ce se traduce astfel: tata NU participa la nastere pentru ca nu pune piciorul in spital, punct.

Romania era defectuoasa dinainte la acest capitol. Multi viitori parinti alegand sa plateasca sume mari pentru a naste la privat in conditii omenesti. Acum cu pandemia, autoritatile au avut grija sa ne reaminteasca ca avem o infrastructura spitaliceasca pentru gravide, lauze si copii extraordinara. Mai jos este raspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Sanatatii, respectiv comisia vietii de ginecologie.

Daca nu aveti rabdare sa cititi, scriu pe scurt: pe perioada pandemiei se incalca drepturile pacientului. Infrastructura nu permite respectarea drepturilor pacientilor. Nici la stat, nici la privat pare-se!

Tatal nu participa la nastere in pandemie
Raspunsul Ministerului Sanatatii
Raspunsul Comisiei de Ginecologie din cadrul Ministerului Sanatatii
Raspunsul Comisiei de Ginecologie din cadrul Ministerului Sanatatii
Raspunsul Comisiei de Ginecologie din cadrul Ministerului Sanatatii
Raspunsul Comisiei de Ginecologie din cadrul Ministerului Sanatatii nasterea in Romania pe vreme de pandemie

 

2 comentarii

  1. […] citit aici Cum decurge o cezariana in timpul pandemiei in spitalul privat Medicover 2020  si restul de pareri ce am gasit pe Google inainte sa aleg sa nasc la Medicover. Din capul locului, […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *