concediu de maternitate cum se acorda si cum se calculeaza
Parinte in devenire

Totul despre concediul de maternitate salariate 2020

Cine poate lua concediu de maternitate?

Femeile gravide care au lucrat cu forme legale cel putin 6 luni in ultimul an (ultimul an = 12 luni inainte de luna pentru care solicita concediu).

Cat dureaza concediul de maternitate?

126 de zile (zile calendaristice, nu zile lucratoare, deci calculam si weekend-urile si sarbatorile legale).

Cand imi pot lua cele 126 de zile de concediu?

Obligatoriu 42 de zile le iei dupa nastere. Daca dupa nastere vrei sa te intorci la birou dupa 2 saptamani, legal, NU POTI.
Exceptand obligativitatea celor 42 de zile postpartum, poti sa imparti cum vrei concediu de maternitate, cateva exemple:
• 63 de zile inainte de nastere si 63 dupa nastere;
• 84 de zile inainte de nastere si 42 dupa nastere (desi trebuie sa iti iei o marja de eroare. Mai putin de un sfert dintre copii se nasc fix cand zice aplicatia/ ecograful);
• 0 zile inainte si 126 de zile dupa nastere;
Pur si simplu ramane la latitudinea ta cum vrei sa iti imparti concediul in functie de nevoi, dorinte, preferinte, singura conditie fiind sa ramana minimum de 42 de zile postpartum.

Acte necesare concediu de maternitate?

De la angajator: ai nevoie de o adeverinta de salariat cu datele tale de identificare si pe care este specificat, dupa caz, ca tu, persoana asigurata nu ai beneficiat de concediu medical in ultimele 12 luni sau daca ai beneficiat, este trecut numarul de zile.

Exemplu adeverinta angajator pentru concediu maternitate

adeverinta salariat pentru concediu maternitate

De la medicul de familie: dupa ce ii duci adeverinta de salariat, medicul de familie iti elibereaza concediul medical sub codul de  indemnizatie 08.

Adeverinta de la medicul de familie ajunge la angajator, iar angajatorul calculeaza si plateste la sfarsitul lunii ce are sa iti plateasca. Chiar daca salariul il primeai de doua ori pe luna pe formula avans si lichidare, concediul de maternitate se acorda o data pe luna, integral. Ulterior, anagajatorul isi recupereaza acesti bani de la stat.

ATENTIE!

Concediul nu se acorda integral o singura data, iti vei lua mai multe concedii de maternitate! Cum vine asta? Simplu, concediul se elibereaza pe maxim 31 de zile/ o luna.

Exemplu: intri in concediu de maternitate pe 1 august, iti anunti angajatorul si ii soliciti adeverinta de salariat de la sfarsitul lunii iulie, apoi, la 1 august, medicul de familie, pe baza adeverintei, iti va elibera concediul pe perioada 1- 31 august. Concediul trebuie sa ajunga la angajator pana in ziua a 5-a.
La sfarsitul lunii august reiei procedura, mai putin partea cu aderinta angajator, esti oricum in baza de date a medicului de familie, asa ca la sfarsit de august vei solicita concediul de maternitate pe luna septembrie. La 1 septembrie, medicul iti va da concediul pe perioada 1-30 septembrie.

Care este diferenta dintre concediu de maternitate si concediu de crestere copil?

 • Concediul de maternitate este pentru mama. Concediul de crestere copil e pentru cine va sta acasa cu copilul, adica mama sau tata.
 • Concediul de maternitate este de 126 zile calendaristice. Concediul de crestere copil e de 2 ani.
 • Concediul de maternitate este un concediul medical pe care ti-l plateste angajatorul (ulterior isi recupereaza de la stat sumele platite) pe baza concediului medical primit de la medicul de familie. Concediul de crestere copil e platit direct de catre stat, iar pentru obtinerea lui se depune la autoritatea statului un dosar cu mai multe documente, vreo 15 in total.

Cum se calculeaza concediul de maternitate?

 • Se ia salariul brut din ultimele 6 luni (salariul brut este suma intreaga, din care nu s-a retinut nimic, nici impozit, nici CAS, nici CASS);

Exemplu: luna 1) 3.000 lei; luna 2) 3.000 lei; luna 3) 3.000 lei; luna 4) 3.000 lei; luna 5) 3.000; luna 6) 3.000 lei = 18.000 lei salarii brute in cele 6 luni.

 • Se aduna numarul de zile lucratoare din ultimele 6 luni;

Exemplu: luna 1) 22 zile lucratoare + luna 2) 20 zile lucratoare + luna 3) 21 zile lucratoare + luna 4) 20 zile lucratoare + luna 5) 20 zile lucratoare + luna 6) 19 zile lucratoare = 122 zile lucratoare in cele 6 luni.

 • Se calculeaza o medie zilnica dupa cum urmeaza:

18.000 media salariilor brute in 6 luni

[IMPARTIT LA]

122 zile lucratoare in ultimele 6 luni

= 147,54 lei

 • Tu vei primi 85% din cei 147,54 lei/ zi, adica

125,40 lei

[INMULTIT CU]

nr. de zile lucratoare din luna in care esti in concediu (primesti 85% pentru ca 25% merg catre CAS.

Exemplu: 125,40 lei x 21 (in august sunt 21 zile lucratoare pentru ca nu avem zile libere de sarbatori legale) = 2.633 lei concediu maternitate in luna august;
Apoi, 125, 40 x 22 zile (in septembrie sunt 22 zile lucratoare) = 2.758 lei in luna septembrie.

Deci concediul de maternitate NU este o suma fixa, ci depinde de numarul de zile lucratoare din luna respectiva 🙂

 • Pentru concediul de maternitate se suporta doar contributia CAS (25%), restul contributiilor (CASS, impozit) nu se retin.

Iau mai multi bani in concediu de maternitate decat cand mergeam la job?

 

Raspunsul este ca da, pentru ca desi primesti 85%, primesti 85% din salariu brut, nu net (netul fiind ce „iei efectiv pe card” dupa ce angajatorul a platit CAS, CASS si impozit). De aceea suma este sensibil mai mare.

Si pentru ca suma este sensibil mai mare aici, si la indemnizatia de crestere a copilului vei avea ceva mai multi banuri deoarece se calculeaza sumele primite in ultime 12 luni, iar tu daca ai stat in concediu maternitate 2 luni si jumatate inainte de nastere, in aceste 2 luni si jumatate, ai primit ceva mai multi bani decat primeai salariul.

2 comentarii

 1. Ana m.

  Buna ziua! As dori sa stiu si eu, in cazul in care am contract pe perioada determinata si urmeaza sa expire la 35 zile de cand voi naste, cum pot sa procedez de cele 42 zile de concediu in cazul in care nu imi va prelungi contractul. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.