un el si o ea
Social

Cine a inventat casatoria?

Raspunsul la intrebarea cine a inventat casatoria este … omul bineinteles! De ce a inventat-o? Din cauza sifilisului.

Cuplurile in triburile de vanatori si culegatori

Poate va mai amintiti de la lectiile de istorie despre triburile de vanatori si culegatori de acum 10.000 de ani. Ei, ce n-ati invatat la scoala e ca in sanul lor toata lumea facea sex cu toata lumea.
Si asa au aparut si s-au raspandit cu repeziciune bolile cu transmitere sexuala.
Vanatori – vanatori, da instinctul de supravietuire si teama de durere si-au facut deopotriva treaba.
Vanatorii nostri au convenit ca pentru binele lor sa nu se mai … chiar asa cu toata lumea. Ci doar pe perechi.
Astfel, bye bye sifilis, bye bye consecinte boli cu transmitere sexuala.
Asta a fost primus pas.

Casatoria ca alinta intre familii si pentru sporirea averii familiei

Pe masura ce s-au format si dezvoltat societatile, casatoria, ca orice construct social s-a transformat si ea si a imbracat diferite forme in functie de locul in care avea loc.
Spre exemplu, in Marea Britanie, dar nu numai, casatoria era o alianta strategica economica si mai tarziu politica. Nu exista conceptul de consimtamant al sotilor, dragostea nici atat.
Cu tot respectul pentru marketing-ul bisericii despre Taina Casatoriei, dar casatoria la inceputurile ei putem spune ca a fost o decizie de business.
Deci, in familiile de vaza Joana si cu John se casatoreau intru sporirea avutiei neamului, fara sa ii intrebe cineva daca doresc sa se ia.
Da nici la saraci nu era mai altfel, numai ca la saraci in lipsa unei averi de inmultit, se dadea o vaca, o capra, fiecare dupa posibilitati. Adica, Joana din mediul rural se casatorea cu John, iar tac’su cu ma’sa primeau o vaca la schimb!

Taina sfanta a casatoriei

Prin secolul al 12-lea (adica intre anii 1101 – 1200) hop si biserica! A inceput sa se vehiculeze ceea ce s-a pastrat pana azi sub denumirea de „taina casatoriei”. Insa casatoria a devenit una dintre cele 7 taine mult mai tarziu, prin 1563.
In epoca asta neagra a umanitatii, biserica reglementa viata sexuala atunci, cum reglementeaza astazi guvernantii Codul fiscal.

Biserica se ocupa de tot. De la cum erau pedepsiti adulterinii, la descrierea actului sexual in detaliu asa cum il accepta biserica, la popularizarea ideii ca sexul (in cadrul casatoriei, da!) e ceva rusinos, imoral si nu trebuie facut din placere.

Tot cam pe-atunci oamenii ai caror stramosi faceau sex la liber cand si cu cine voiau, au aflat ca sexul nu e bun, ca e bun doar in cadrul casatoriei incheiate la biserica si doar pentru nasterea de prunci.

Photo by Jasmine Wallace Carter from Pexels

Casatoria romantica

In ciuda ideii romantice care ni se inoculeaza cu privire la casatorie, trista realitate e ca abia prin secolul al 19-lea a inceput sa se vorbeasca despre dragoste si casatorie in aceeasi propozitie.
Consimtamantul celor care se casatoreau si sentimentele pe care le nutreau unul fata de altul au aparut concomitent cu momentul in care s-au raspandit casatoriile civila. De prin 1836 s-au adoptat legi privind incheierea casatoriei, casatorie care se realiza anterior exclusiv in si de catre biserica.

Mai pe dupa 1900 si intensificat odata cu castigarea dreptului la vot al femeii, umanitatea a trebuie sa accepte ideea ca dragostea se poate termina. Ca doi oameni pot decide sa nu mai fie casatoriei. Asa a aparut divortul.

Concluzia acestui material

  • cand mai vine un romantic incurabil si nostalgic sa preamareasca casatoriile din veacurile apuse cand nu era dezmatul si neseriozitatea, trimiteti-l la plimbare si informati-l ca atunci casatoria era un parteneriat strategic de business;
  • cand va mai zice popa ca sexul inainte de casatorie nu e permis, trimiteti-l la plimbare si informati-l mai intai a fost sexul si abia apoi casatorie, deci e imposibil si ilogic ca sexul sa depinda de reglementarile omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *