se lipeste guma de mestecat de stomac
Sanatate

Ce se intampla daca inghiti guma de mestecat?

Cand eram copil, nici n-apucam bine sa scot guma de mestecat din ambalaj si in background inceperea sa ruleze o voce atotcunoscatoare: Ai grija sa nu inghiti guma de mestecat! Ti se lipeste de stomac!

Se lipeste guma de stomac?

Raspunsul medicilor: categoric NU!

De ce? Pai pentru ca mucoasele digestive asa au fost ele construite de catre natura/ Dumnezeu: cu o aderenta scazuta. Iar pe langa aderenta lor scazuta, care face ca guma sa nu ramana lipita de vreun intestin ca si cand ar fi talpa pantofului, mai intra in actiune si sucul gastric ce contribuie la eliminarea, inclusiv a gumei de mestecat.

Odata inghitita pe gura, ciunga va iesi pe partea cealalta intr-o zi, max. 2 – 3 zile in functie de fiecare organism in parte.

Preocuparea parintilor si grija fata de copilul care tocmai a inghitit guma isi are radacina in ingredientele din care este facut acest produs. De fapt, un ingredient anume le aprinde beculetul: cauciucul natural, respectiv un tip de cauciuc sintetic (depinde de brand/ produs).

Cateva precizari legate de cauciucul din care e facuta guma de mestecat:

  • Ca e natural, ca e sintetic, nu vorbim de cauciucul de la masina, ci de unul nontoxic. Din moment ce nu e toxic sa mesteci guma, nu e toxic nici sa o inghiti din greseala; Nu e ca si cum e nontoxica in gura si capata toxicitate in stomac.
  • Cauciucul, ingredientul nr. 1, nu e dusmanul principal din acest produs. Pericolul real vine din multii aditivi pe care guma ii contine, acele celebre E-uri rele!

Cand ar putea fi o problema inghitirea gumei de mestecat?

Pai de exemplu, daca persoana are 3 ani si inghite un pachet si jumatate de guma! Atunci s-ar putea sa fie cam nasol si sa necesite interactiunea cu un cadru medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *