Alaptare Controversate Prostia omeneasca

Ce contine laptele praf pentru bebelusi?

Tu stii ce mananca bebelusul tau?

Ce contine Aptamil lapte praf?

Conform site-ului propriu, www.aptanutricia.ro/aptamil-1, de exemplu, Aptamil 1, lapte praf 800g, recomandat pentru bebelusi de la 0 la 6 luni contine:

Sursa: www.aptanutricia.ro/aptamil-1
  • Lactoza din lapte de vaca
  • Uleiuri vegetale: ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de rapita, ulei de floarea-soarelui bogat in acid oleic, ulei de floarea-soarelui
  • Lapte degresat
  • Zer demineralizat din lapte de vaca
  • Galactooligozaharide din lapte de vaca
  • Concentrat din zer din lapte de vaca
  • Proteine din zer din lapte de vaca
  • Fructooligozaharide, prescurtat FOS sunt carbohidrati ce se gasesc in mod natural in concentratii foarte mici in alimente precum sfecla, usturoiul, ceapa, sparanghelul, anghinarea, bananele.

Sunt utilizate mai ales ca indulcitor alternativ cu continut scazut de calorii. Ca beneficii enumeram: efectul prebiotic, protectia oferita impotriva bacteriilor nesanatoase, sunt o sursa buna de fibre.

La categoria riscuri avem faptul ca poate potenta urmatoarele simptome la cei cu toleranta limitata la orice formă de fructoza: balonare, crampe, diaree.

  • Ulei de peste
  • Fosfat de calciu
  • Ulei din Mortierella alpina
  • Citrat de potasiu se utilizeaza in tratarea unor afectiuni asa cum este citratul urinar, un inhibitor major al formarii calculilor renali (pietre la rinichi), in principal datorita legarii calciului in urina. Astfel, nivelurile scazute ale citratului urinar sunt considerate un factor de risc pentru  formarea calculilor renali (pietre). „Nivelurile scazute de citrat urinar favorizeaza dezvoltarea calculilor renali si necesita terapie de corectare a acidozei, hipopotasemiei sau hipomagneziemiei asociate, modificarea dietei sau administrarea unor medicamente (citrat de potasiu).” SURSA: Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”
  • Clorura de colina este un conservant, E 1001, are rolul de a prelungi perioada de pastrare a alimentelor si le protejeaza impotriva alterarii cauzate de microorganisme
  • Clorura de potasiu este un stabilizator, E 508, este considerat un „E-u” inofensiv care este un inlocuitor al sarii de bucatarie, dar se gaseste si in produse fara sare, fara sodiu ori cu un continut scazut de sodiu. Se utilizeaza cu precadere in domeniul agricol ca ingrasamant chimic, precum si ca fondant pentru protejarea aliajelor de oxidare.
  • Clorura de magneziu este o sare a magneziului.
  • Citrat de sodiu este tot un aditiv alimentar cunoscut si sub denumirea de E 331, face parte din categoria antioxidantilor, are si functii de regulator de aciditate, conservant si aromatizant. Este admis in alimentele pentru copii in limitele impuse.
  • Acid L-ascorbic, proprietati antioxidante.
  • Clorura de sodiu este sarea sodiului cu acidul clorhidric, denumita impropriu si sare de bucatarie.
  • Emulsifiant – lecitina din soia, folosita si ca aditiv alimentar E 322, din categoria antioxidantilor, emulgatorilor si stabilizatorilor.
  • Inozitol, astfel spus Vitamina B7 se gaseste in mod naturala in fructe, fasole, nuci. Si corpul uman produce inozitol atunci cand mancam carbohidrati.
    Inozitolul este folosit si in tratamente pentru reducerea nivelului de trigliceride din sange, pentru reglarea tensiunii si stimularea ovulatiei in cazul femeilor diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice.
  • Taurina
  • Sulfat feros este o sare de fier ce se utilizeaza in tratamentul si prevenirea anemiei prin deficit de fier.
  • L-carnitina este un aminoacid neesential care se sintetizeaza si in organism la nivel renal si hepatic din l-lizina si l-metionina, utilizata cu precadere in capsulele pentru slabit.
  • L-ascorbat de sodiu este sarea de sodiu a vitaminei C si un aditiv alimentar din categoria antioxidantilor. Are si rol de stabilizare a culorii produselor.
  • Sulfat de zinc este sare de zinc si se gaseste in mod natural in alimente ca: oua, carne de pasare, crustacee, produse lactate si cereale.
  • Sare 5′-monofosfat uridina de sodiu este un aditiv pentru lapte praf pentru sugari.
  • 5′-monofosfat citidina este o o vitamina liposolubila cu multiple roluri in procesele metabolice ale organismului.
  • DL-alfa tocoferil acetat
  • Antioxidant ascorbil palmitat este adaugat in produse pentru a preveni rancezirea uleiurilor cu multi acizi grasi nesaturati
  • 5′-monofosfat adenozina
  • D-pantotenat de calciu utilizat frecvent la prepararea medicamentelor pentru tratarea hepatitelor cronice, colite, bronsite cronice, ulceratii ale mucoaselor si ale pielii si arsuri.
  • Sare 5′-monofosfat inozina de sodiu
  • Nicotinamida este una dintre cele doua forme ale vitaminei B3, este utilizata ca medicament si ca supliment alimentar.
  • Magneziu hidrogen fosfat, E 343 este un stabilizator si antiaglomerant. Industria alimenntara il foloseste ca regulator de aciditate si agent antiaglomerant care ajuta la prevenirea lipirii particulelor din alimente.
  • L-triptofan este un aminoacid utilizat in suplimente naturale pentru insomnii, stres.
  • Carbonat de calciu, E 170, este un colorant alb de suprafata si agent impotriva uscarii, agent de umplere, stabilizator pentru fructele conservate mai ales.
  • Sare 5′-monofosfat guanozina de sodiu
  • Sulfat de cupru adica sare de cupru, cunoscut sub denumirea de piatra vanata cu care se stropeste vita de vie. Folosit in agronomie sulfatul de cupru se utilizeaza in agronomie pentru protectia plantelor.
  • DL-alfa tocoferol, adica Vitamina E
  • Retinil palmitat este o forma a vitaminei A.
  • Hidroclorura de tiamina
  • Riboflavina
  • Hidroclorura de piridoxina este Vitamina B6, se gaseste si in suplimentele alimentare pentru controlul poftei de mancare.
  • Acid pteroilmonoglutamic, adica acid folic, este o forma sintetica a vitaminei B9, folosit in suplimente si adaugat la produsele alimentare procesate, cum ar fi faina si cerealele pentru micul dejun.
  • Iodura de potasiu – iodul se gaseste in mod natural in anumite alimente si este adaugat in sarea de masa/ bucatarie etichetata ca “sare iodata”. Iodul este disponibil in suplimentele alimentare, de obicei sub forma de iodura de potasiu sau iodura de sodiu. Multe suplimente cu multivitamine si multiminerale contin acest mineral.
  • Selenit de sodiu este un ingredient utilizat in unele suplimentele alimentare. Desi seleniul este un element esential, este toxic in concentratii mari.
  • Fitomenadiona este o vitamina sintetica numita si vitamina K1. Este utilizata ca medicament in tratamentul anumitor hemoragii, fiind un produs antihemoragic si supliment alimentar.
  • Sulfat de mangan utilizat ca un supliment nutritional.
  • Colecalciferol este o forma de vitamina D (D3 mai precis), Vitamina D3 este si steroid, asemenea testosteronului, colesterolului si cortizolului. Este sintetizata in organism ca urmare a expunerii la lumina soarelui. Se regaseste si in unele alimente sau in suplimentele alimentare.
  • D-biotina este o forma activa de vitamina B7 ce ajuta organismul sa transforme carbohidratii in combustibil care furnizeaza energie corpului. Deficitul de biotina este relativ rar, aceasta se regaseste in forma naturala intr-o multitudine de alimente.
  • Cianocobalamina sau Vitamina B12 cum mai este cunoscuta, mai precis o forma sintetica de vitamina B12.

! Sa nu uitam ca peste tot unde vedem „Vitamina”, este vorba despre o vitamina sintetica, produsa in laborator. In mod natural luam vitamina C din alimentatie (capsuni, portocale etc) sau o luam la borcanel de la farmacie. Cea din laptele praf pentru bebei, e din gama a doua, produsa la fabrica.

 

Ce contine Topher Bio lapte praf?

  • Lapte degresat, de productie organica
  • Zer pudra, tot de productie organica, partial demineralizat
  • Uleiuri vegetale: ulei de palmier organic, ulei de floarea soarelui tot din surse organice si ulei de rapita
  • Maltodextrina, tot de provenienta organica, este un carbohidrat (zahar) si un gram contine 4 calorii (la fel cum contine zaharul). Indicele glicemic este de 106 – 136, adica de doua ori mai mare decat in cazul zaharului. Este adesea folosita in industria alimentara ca aditiv alimentar (agent de ingrosare, indulcitor). Se obtine din amidon din cereale, cartofi …
  • Lactoza (din nou, organic)
  • Proteina din zer
  • Acid Docosahexaenoic din ulei de peste
  • Lapte praf degresat din lapte organic
  • Clorura de potasiu
  • Carbonat de calciu
  • Bitartrat de colina
  • Clorura de sodiu
  • L-tirozina
  • Vitamina C (L-acid ascorbic, L-palmitat de ascorbil 6)
  • L-triptofan
  • Culturi de bifidobacterii (B. breve, B.bifidum, B.infantis, B.longum)
  • Lactat feros, E 585, este un aditiv alimentar cu rol de regulator de aciditate si fixator de culoare, utilizat spre exemplu la innegrirea maslinelor.
  • DL-alfa acetat de tocoferil
  • Sulfat de zinc
  • Acetat de retinol
  • Olecalciferol
  • Niacinamida
  • Pantotenat de calciu
  • Sulfat de cupru
  • Fitomenadion
  • Acid folic
  • Mononitrat de tiamina
  • Cianocobalamina
  • Clorhidrat de piridoxina
  • Sulfat de mangan
  • Iodat de potasiu
  • Selenat de sodiu
  • D-biotina.

SURSA INGREDIENTE LAPTE PRAF TOPHER BIO: https://www.elaptepraf.ro/formula-de-lapte-praf-topfer-bio-1-de-la-nastere-600-g-lptb1600.html

! Dupa cum se observa Topher si Aptamil au multe vitamine sintetice, aditivi alimentari si suplimente in comun – evidentiat cu rosu. Practic sunt stabilizatorii, aditivii alimentari, antioxidantii, sunt comuni celor doua formule de lapte. Beneficiul lor pentru organismul bebelusului este zero, rolul lor e sa nu rancezeasca laptele praf, sa nu se lipeasca laptele praf etc.

Ce contine NAN 1 – lapte praf premium de inceput?

  • Concentrat proteic din zer
  • Ulei vegetal
  • Lapte degresat, lactose (lactoza)
  • Maltodextrina
  • Citrat de calciu
  • Ulei de peste
  • Citrati de potasiu
  • Clorura de magneziu
  • Lecitina
  • Acid citric
  • Clorura de potasiu
  • L-fenilananina
  • Fosfat de sodiu/ e339
  • Ascorbat de sodiu (e301)
  • Culturi de bifidus
  • Taurina
  • Sulfat feros
  • Inositol (b7)
  • Sulfat de zinc
  • Vitamina E
  • Carnitina
  • Niacina
  • Acid pantotenic
  • Sulfat de cupru
  • Vitamina A
  • Tiamina
  • Vitamina B6
  • Selenat de sodiu
  • Colecalciferol
  • Filochinona
  • Riboflavina
  • Acid folic
  • Vitamina B12
  • Biotina
  • Iodura de potasiu
  • Sulfat de mangan
  • Sare
  • Hidroxid de calciu
  • L-histidina
  • Nucleotide
  • Hidroxid de potasiu

Evidentiat cu rosu elementele comune intre formulele de lapte. Aceeasi observatie de mai sus: indulcitori, conservanti, stabilizatori, aditivi alimentari, regulatori de aciditate, sare si vitamine sintetice in toate cele 3 formule de lapte. Acestea „tin” produsul sa nu se strice, sa arate bine si sa aiba gust bun.

 

Ce contine laptele praf pentru bebelusi?

In concluzie, pe langa lapte degresat, lactoza, zer – care sunt principalele ingrediente din laptele praf, acesta mai contine si multi aditivi alimentari, adica E-uri.

Ca sa fie lucrurile clare, E-urile NU sunt consumate ca aliment in sine, ci sunt adaugate intentionat in producerea altor alimente cu diverse scopuri: sa coloreze, sa nu oxideze, sa corecteze aciditatea, sa ingroasa, sa indulceasca, sa nu aglomereze sau sa potenteze aroma. Unele E-uri sunt considerate ca „inofensive”, adica nu aduc un bebeficiu nutritiv, dar nici nu provoaca daune organismului, asa cum sunt E-uri catalogate ca fiind cancerigene.

Las si asta aici:

Laptele praf pentru bebeluși are mai mult zahăr decât Fanta (studiu)

In incheiere vreau sa mai adaug ca e trist ca:

  • cadre medicale „sar repede in ajutorul mamelor” cu solutia salvatoare: laptele praf. Laptele praf e regula in maternitati si alaptarea e exceptia, indiferent ca sunt de stat sau private; E teribil ca un medic, o asistenta, cred ca e mai bine sa indopi nou nascutul cu sare, zahar si conservanti din laptele la cutie, decat sa sustina mama sa alapteze;
  • daca bebe ia in greutate, dar cum nu cum vrea pediatrul, gata dom`le, „baga-l pe lapte praf”, nici nu se pune problema sa se investigheze cauza pentru care nu ia in greutate si nimeni nu isi pune problema de ce nu ia in greutate cu laptele matern, dar ia cu ala din fabrica (bogat in zahar 🙂 ), sau ma rog, se pune problema, dar la modul: „e laptele matern slab, nu e gras”;
  • mamele renunta la alaptare si trec la lapte praf ori ii dau completare de lapte praf nou-nascutului, sabotand alaptarea, „incurajate” de neamuri. Oameni deosebit de informati care nu au citit in viata lor o eticheta de formula de lapte, dar sunt convinsi ca fiintei de 10 zile nu ii prieste laptele matern cu anticorpi care sa il protejeze, ci niste lapte praf cu stabilizatori si regulatori de aciditate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *