Arabia Saudita capitala
Controversate Social

Arabia Saudita: capitala, orase, femei, interdictii si controverse

Arabia Saudita se afla pe continentul asiatic. Denumirea oficiala a tarii este Regatul Arabiei Saudite. Este o tara araba musulmana, monarhie absolutista, desertica (fiind cea mai mare tara din lume pe teritoriul caruia nu se afla vreun rau), cu peste 31 de milioane de locuitori conform recensamantului din 2016.

Arabia Saudita: capitala

Riyadh este capitala tarii, Riad in limba romana.

Arabia Saudita capitala
SURSA: Pixabay – Arabia Saudita: capitala Riyadh

Arabia Saudita: orase

Cele mai importante orase din Arabia Saudita sunt:

 • Riyadh (capitala tarii)
 • Mecca – oras sfant (The Holy City of Makkah)
 • Medina – oras sfant (The Holy City of Madinah)
 • Jeddah
 • Dhahran
 • Zonele industriale Jubail si Yanbu.

Dintre acestea, cele mai cunoscute pe plan mondial sunt Mecca si Medina. Musulmani din toata lumea vin in pelerinaj in cele doua orase sfiinte.
Pelerinajul reconstituie drumul profetului Mohammed la locurile sfinte Mecca, respectiv Medina, unde s-a nascut si a murit profetul.

Mecca si Medina orase sfiinte

Arabia Saudita: femei

Conform reuters.com, intr-un sondaj efectuat de Fundatia Thomson Reuters in vara anului 2018, Arabia Saudita a fost considerata de catre 550 experti in domeniu, ca fiind in top 5 tari cele mai periculoase pentru femei.

Arabia Saudita nu este o tara saraca. Dupa produsul intern brut din 2020, tara araba sa afla pe harta fortelor economice la nivel mondial, inaintea altor tari europene precum: Elvetia, Suedia, Belgia, Austria, Norvegia. De asemenea, conform statista.com, tot in 2020, aproape 85% din populatia tarii traia in mediul urban. Deci nu resursele economice precare stau la baza conditiei mizerabile a femeii din Arabia Saudita.

Sharia, Legea Divina, sta la baza organizarii societatii din Arabia Saudita. Aceste legi patriarhale tin persoanele de sex feminin sub autoritatea deplina a barbatilor. Pe langa granitele fizice ale Arabiei Saudite, femeile care traiesc acolo mai „beneficiaza” de un alt fel de granite, cele pe care le traseaza tatal, fratele, cumnatul, fiul, socrul pentru ele.

Restrictiile severe pe care Arabia Saudita pe impune femeilor, le impiedica pe acestea sa nu poata lua hotarari majore cu privire la viata lor.

 • In 2019 abia, ca parte a unui set de reforme, femeile saudite cu varsta de peste 21 de ani au obtinut dreptul de a solicita pasaport. Cum adica dreptul de a solicita pasaport? Simplu – legea le interzicea sa calatoreasca in afara tarii fara a obtine in prealabil permisiunea unui tutore de sex masculin pentru eliberarea pasaportului;
 • De aceeasi permisiune de la un tutore barbat au nevoie pentru a incheia o casatorie sau un banal contract de inchieriere a unei locuinte;
 • Femeile din Arabia Saudita nu au voie sa lucreze, deci sa fie independente financiar, fara permisiune;
 • Indiferent de motiv, o femeie saudita nu poate face avort fara permisiunea celui sub tutela caruia se afla;
 • Pana acum 3 ani, femeile din aceasta tara nu aveau voie sa conduca o masina.

Cu toate ca tara s-a angajat in conventii internationale sa eliminte acest sistem tutelar si sa acorde „drepturile omului” si femeilor, progresele sunt extrem de timide.

Intr-un documentar dinainte de „marile reforme” din 2019, The New York Times prezinta cateva situatii absolut absurde cu care se confrunta femeile saudite, precum:

 • Nu avem voie sa mergem la supermarket fara permisiune sau fara insotitor, e un lucru simplu dintr-o lista ingrozitoare de reguli pe care trebuie sa le respectam;
 • Am avut un accident de taxi, ambulanta a refuzat sa ma transporte la spital in lipsa tutorelui meu. Am pierdut o gramada de sange. Daca mai intarzia un minut [tutorele] eram moarta.
 • De cate ori vreau sa calatoresc, trebuie sa ii cer voie fiului mei adolescent.
 • Sora mea a fost batuta pentru ca a mers la librarie fara ca sotul ei sa ii fi dat permisiunea.
 • Tutorele meu imi interzice sa ma intalnesc cu prietenele sau sa ies la cumparaturi de una singura.
 • Nu ma lasa sa muncesc chiar daca avem nevoie de bani si chiar daca banii lui nu ajung pentru toate pentru ca mai are si alte sotii.
 • Am ratat o gramada de oportunitati pe plan profesional pentru ca tutorele meu nu crede ca un medic are nevoie sa participe la conferinte si programe in strainatate.
 • Ma lupt cu tatal meu sa ma lase sa urmez o scoala medicala. Nu stiu ce ma asteapta in viitor.

 

Arabia Saudita: interdictii si controverse

 • In Arabia Saudita inca exista politia religioasa, desi printr-o reforma din 2016 acestei institutii i-au fost taiate din prerogative, ea inca exista si mai precis, poarta denumirea de Comisia pentru Promovarea Virtutii si Prevenirea Viciilor (CPVPV). Inainte de reforma din 2016, printre atributiile acestei politii se numarau si vizitele la restaurante din care se auzea muzica pentru a aplica avertismente si sanctiuni. Tot politia religioasa „te baga in casa” daca te gasea la ore tarzii pe strazi sau te tragea de maneca in caz ca „radeai indecent” pe strada, adica radeai prea tare;
 • Practicarea oricarei alte religii in afara de islam este interzisa in Arabia Saudita;
 • Tortura este inca o metoda de pedeapsa in aceasta tara, tribunalele dau sentinte care includ agresiunea fizica precum biciuierea. Exemplu: Un australian in varsta de 45 de ani a fost condamnat la 500 de lovituri de bici si un an de inchisoare de justitia din Arabia Saudita, acuzat de blasfemie.
 • Pedeapsa cu moartea este in vigoare in Arabia Saudita, numarul anual al executiilor nu este deloc unul scazut, iar acestea pot avea loc in spatii publice (executii publice). Crima de exemplu este pedepsita cu pedeapsa capitala, daca rudele victimei sunt platite si acestea ajung la un acord, pedeapsa cu moartea poate fi suspendata.
  Conform Statista intre 2007 si 2019, anual au fost condamnati la moarte intre 27 si 184 de persoane.

executii publice in Arabia saudita

 • Divertismentul este limitat in aceasta tara considerata leaganul islamului, spre exemplu,  in luna aprilie a anului 2018, cinematografele au fost redeschise in Arabia Saudita dupa 35 de ani de la inchiderea acestora. In anii `80 a avut loc miscarea denumita Renasterea islamica, conservatorii religiosi au inchis atunci toate teatrele si cinematrografele;
 • Pana in 2017 muzica era interzisa in spatiile publice;
 • Gesturile tandre interzise si ele in public, mda, in Arabia Saudita nu te poti pupa pe strada;
 • Consumul de alcool este interzis in Arabia Saudita. Este interzis sa produci alcool, sa il importi ori sa il consumi.
 • Libertatea de exprimare nu exista, poti ajunge la inchisoare pentru ceva ce ai spus, a se vedea cazul australianului acuzat de blasfemie de mai sus.

 

Printul mostenitor saudit, Mohammed bin Salman, incoronat in 2017 a initiat o serie de reforme menite sa schimbe societatea conservatoare a Arabiei Saudite.
De aceea, in ultimii ani cetatenii sauditi s-au bucurat de libertati de neimaginat pana acum cativa ani, ca de exemplu iesirea la o piesa de teatru ori o imbratisare in public.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.