obezitatea si efectele asupr sanatatii
Obezitate

Ce se intampla in corpul unui gras? Partea a doua

Efecte obezitatii asupra sistemului reproducator

Grasimea in exces determina modificari la nivel hormonal. Cand hormonii „ies” din parametrii normali, sansele de a concepe scad ori sunt perturbate serios.
Greutatea prea mare si grasimea, acumulata in special in zona abdominala, sunt frecvent legate de o rezistenta la insulina (insulina pe care multi o confunda cu un medicament, este de fapt un hormon secretat de o aglomerare de celule aflate in pancreas). Practic, corpul incepe si produce mai multa insulina pentru a mentine in parametrii nivelul de zahar din sange. In timp ce organismul creste productia de insulina, descreste nivelul de SHBG (Sex Hormone Binding Globulin) o proteina plasmatica ce leaga androgenii si estradiolul circulant.
Estradiolul fiind forma activa de estrogen.
Puteti citi mai multe pe Synevo despre cum estrogenii sunt responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine. Impreuna cu progesteronul controleaza cele mai importante procese reproductive feminine.

Pe langa lipsa ovulatiei sau tulburari de ovulatie la femei, sa stiti ca nici barbatii nu sunt scutiti de probleme de fertilitate din cauza greutatii excesive. In primul rand, calitatea spermei este determinata, printre altele, si de ceea ce mananci, o alimentatie defectuoasa se vede in spermograma oricat de dubios ar suna asta. In al doilea rand, efectul mancarii de proasta calitate si in cantitati mari, afecteaza si secretia de hormoni masculini in aceeasi masura in care o afecteaza pe cea a femeilor.

Tragedia cu hormonii acestia este ca nefiind ceva ce vedem (asa cum este o fractura la mana ori o glezna umflata) si nici ceva ce doare/ deranjeaza imediat (ca atunci cand ingurbitam prea multe sarmale si simtim nevoia de Colebil), tindem sa nu le acordam importanta cuvenita. Impactul lor asupra sanatatii este urias, daunele pe care le pot produce in organism sunt incomparabil mai mari cu cele pe care le implica o mana rupta.

Citeste si partea a 1-a din Ce se intampla in corpul unui gras?

Obezitatea si sarcina

E bine sa stim ca obezitatea are impact asupra sarcinii si asupra viitorului bebelus. Femeile obeze sunt mai predispuse la:

  • Avort spontan, avorturi spontane multiple, nastere prematura;
  • Diabet gestational, (mortalitatea perinatala este de trei ori mai ridicata in cazul sarcinilor complicate cu diabet gestational, hiperglicemia este un stimul puternic pentru productia fetala de eritropoietina si nu de putine ori, nou-nascuții din mame cu diabet pot avea valori ale hemoglobinei de peste 20 g/dl (normal neonatal: 13-19,8 g/dl) sau valori de peste 65% ale hematocritului (normal neonatal: 41-65%). Netratata, policitemia neonatala se poate complica prin cresterea vascozitatii sangelui, cu ischemii si infarcte la nivelul organelor vitale, inclusiv la nivelul rinichilor si al sistemului nervos central);
  • Hipertensiune arteriala;
  • Disfunctii la nivel cardiac;
  • Apnee;
  • Malformatii ale bebelusului;
  • Obezitate infantila;
  • Astm la copil;
  • Macrosomie fetala (fat prea mare, asta poate determina un bebelus sa raneasca canalul de nastere – de exemplu, prin ruperea tesuturilor si nu este singurul pericol atunci cand copilul e prea mare).

Efectele obezitatii la nivel emotional

Dincolo de toate nenorocirile pe care obezitatea le produce la nivel fizic, nu trebuie sa minimizam nici efectele in plan psihic, emotional. Dezechilibrele pe care aceasta boala le produce in mintea individului. Pentru ca da, obezitatea este realmente o boala in adevaratul sens al cuvantului, oricat de tare ne-am straduit noi, umanitatea, sa o privim ca pe o deraiere de la un standard estetic.

Filmele cu grasuti simpatici si adorati de cei din jur nu se traduc la fel in lumea reala. E usor de zis: „Ma simt bine in pielea mea” cand ai 120 kg, dar ai fost toata viata gras si nu cunosti faptul ca se poate si altfel. Asa cum este pentru bunica de la tara normal sa se scalde la lighean, cand a trait o viata fara apa calda curenta, asa este pentru obez „ma simt bine in pielea mea”. Obisnuita de a trai cu raul.
Nimeni nu se simte bine in pielea lui cand il strang pantalonii, nu gaseste cizme care sa ii cuprinda glezna, cand mananca un covrig pe strada atrage si atentia intr-un mod nedorit. Nimeni nu se simte bine in pielea lui cand alergand dupa tramvai 300 de metri arata ca dupa un travaliu de 24 de ore.

Un copil cu excese de greutate va avea de tras o viata de pe urma kilogramelor prea multe. Sportul si tot ce inseama importanta miscarii, activitatii fizice in viata fiecaruia sunt niste optionale pentru copilul obez. Acesta va fi privat de toate beneficiile sportului.

Anxietatea, depresia, dar si afectiune adiacente care au pe font probleme de greutate (asa cum este bulimia) afecteaza in mod disproportionat oamenii: grasii sunt cei mai vulnerabili.

Din aceeasi categorie

1 comentariu

  1. […] Citeste si partea a 2-a din Ce se intampla in corpul unui gras? […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *