organizatia mondiala zice una si ministerul sanatatii din romania alta
Alaptare, Parinte in devenire

Ce ne spune OMS despre sarcina, nastere si alaptare in timpul pandemiei? Ce ne spune Ministerul Sanatatii?

Femeile gravide sunt mai expuse infectarii cu virusul SARS-CoV-2?

Inca sunt in desfasurare cercetari care sa ne ajute sa intelegem impactul infectarii cu Covid 19 asupra gravidelor.
Datele sunt limitate. Pana in acest moment nu exista dovezi cum ca femeile gravide se infecteaza mai usor sau ca in cazul lor se manifesta simptome mai severe comparativ cu restul populatiei.

Sunt gravida, pot face ceva sa ma protejez de Covid?

Se recomanda aceleasi masuri de precautie ca si pentru restul populatiei: ne spalam pe maini, sa pastram distanta, sa evitam sa ne atingem fata si avem grija la igiena respiratorie, adica ne acoperim nasul si gura cu o masca atunci cand parasim locuinta.

Femeile insarcinate sau care tocmai au nascut, infectate sau nu, este important sa mearga in continuarea la controalele medicale.

Ar trebui ca femeile insarcinate sa fie testate?

Depinde de protocoalele si masurile adoptate de fiecare tara in parte. Recomandarea expresa a OMS este ca gravidele cu simptome Covid sa fie testate cu prioritate in centre specializate.

Se transmite virusul de la mama la nou-nascut?

Inca nu se stie daca o gravida poate transmite virusul fatului in timpul sarcinii ori in timpul nasterii. Pana la aceasta data (27 aprilie 2020), nu s-au descoperit urme de virus nici in lichidul amiotic, nici in laptele matern.

De ce tip de ingrijire trebuie sa beneficieze femeia in timpul sarcinii si nasterii?

Conform OMS: Toate femeile gravide, chiar si cele infectate, au dreptul la ingrijire atat in timpul sarcinii, cat si in timpul nasterii, apoi in perioada postnatala. Este deopotriva importanta ingrijirea fizica, dar si cea de ordin mental, psihica.

 • Gravida trebuie tratata cu respect si sa i se respecte demnitatea.
 • Are dreptul la un insotitor in timpul nasterii.
 • Are dreptul la o comunicare clara din partea personalului maternitatii.
 • Are dreptul la medicatie pentru controlul durerii.
 • Are dreptul la mobilitate in timpul travaliului si sa isi aleaga pozitia in care doreste sa nasca.

Conform Ministerul Sanatatii: In prezenta pacientei (confirmate ori suspecta Covid19) in sala de nastere/ operatie, personalul medical care acorda asistenta trebuie redus la minimum necesar. In masura posibilitatilor, se recomanda ca asistenta nasterii in aceste situatii sa fie realizata de medicii primari sau specialisti cu experienta.

Nu exista dovezi care sa contraindice anestezia peridurala sau spinala la pacientele cu COVID 19. In consecinta, analgezia/anestezia peridurala este recomadata la debutul travaliului pentru a minimaliza nevoia anesteziei generale in cazul unei urgente care impune efectuarea cezarienei, dar se menzioneaza ca expune la risc suplimentar de contaminare pe medicul ATI, iar manevra are o rata de esec mai mare in conditiile efectuarii ei in echipamentul EPP. Entonoxul nu este contraindicat ca alternativa analgezica, pe durata travaliului.
O evaluare individualizata poate impune scurtarea duratei perioadei a doua a nasterii prin decizia unei nasteri instrumentale sau a nasterii prin cezariana in cazul unei paciente simptomatice care devine hipoxică sau extenuata.

Trebuie ca gravida infectata cu virusul Covid 19 sa nasca prin operatie de cezariana?

Conform OMS: NU. Cezariana nu este justificata in aceste cazuri.

Conform Ministerului Sanatatii:  Modalitatea de nastere va fi decisa in baza evaluarii obstetricale si a statusului clinic al pacientei. In mod caracteristic, starea pacientei cu infectie suspicionata/confirmata cu COVID19 se poate complica prin deteriorarea acuta a functiei respiratorii, caz in care se recomanda finalizarea de urgenta a nasterii prin operatie cezariana.

Poate femeia infectata sa alapteze?

Conform OMS: Da. Femeile diagnosticate cu Covid 19 pot alapta daca doresc. Acestea ar trebui sa:

 • Aiba o igiena respiratorie stricta, adica sa poarte masca medicala;
 • Sa spele mainile inainte de a atinge bebelusului;
 • Sa dezinfecteze in mod constant suprafetele si obiectele cu care intra in contact.

Conform Ministerul Sanatatii: Desi recomandarile OMS sustin posibilitatea alaptarii la lehuzele infectate COVID-19,

avand in vedere infrastructura sectiilor de obstetrica-ginecologie si neonatologie a maternitatilor din Romania precum si amploarea pandemiei COVID-19 in Romania se recomanda izolarea nou-nascutului de mama infectata si hranirea acestuia cu formula de lapte.

Recomandam mentinerea lactatiei prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obtinut se colecteaza, se depoziteaza si se dezafecteaza urmand circuitul obisnuit al deseurilor infectioase.

Poate femeia infectata sa isi atinga copilul nou-nascut?

Conform OMS: Da. Contact apropiat si cat mai repede, inclusiv alaptare.
Aceasta trebuie sa fie incurajata sa alapteze in conditii de siguranta pentru ea si copil (igiena respiratorie), sa poata tine nou nascutul pe piele si sa imparta aceeasi camera cu nou-nascutul.

Conform Ministerul Sanatatii: se recomanda izolarea nou-nascutului de mama infectata

 

Aici gasesti toata: METODOLOGIA PRIVIND NAŞTEREA LA GRAVIDELE CU INFECŢIE SUSPICIONATĂ/ CONFIRMATĂ CU SARS-COV-2/COVID19, PRELUAREA, ÎNGRIJIREA ŞI ASISTENŢA MEDICALĂ A NOU NĂSCUTULUI

Din aceeasi categorie

3 comentarii

 1. […] luna trecuta. In timp ce OMS recomanda alaptarea la san a nou-nascutilor cu mame Covid-19 pozitive, statul roman recomanda laptele la cutie si separarea celor doi, scriind negru pe alb: nu avem infrastructura […]

 2. […] romanesc si bolnavii de Covid ies din spital la cerere, mai e valabila reglementarea aberanda cu separarea nou-nascutului de mama? Pe langa gandurile de dinainte, fricile si temerile legate de nastere, acum ai un motiv de stres […]

 3. […] sfarsitul lunii octombrie, gravida diagnosticata Covid pozitiv sau cu suspiciune de infectare era separata de nou nascut imediat dupa nastere pentru doua saptamani sau pana la al doilea test negativ. Alaptarea a fost interzisa. Ambele decizii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *