lactatia se instalaza greu
Alaptare

Nu am lapte!

In cazul in care exista vreun dubiu, zic sa il elucidam de la inceput. Mai tineti minte ca in uter fatul primea oxigen si hrana din sangele matern? Surpriza! Laptele matern se formeaza tot din sange.
Deci nu vine o barza sau vreo alta faptura din folclorul romanesc sa-l puna in sani. Ca sa zicem: „Ba, deci la mine n-a venit, nu mi-a pus, m-a sarit, aia e, acum ce sa fac? Cumpar lapte praf!”

Nu am lapte, nu am lapte suficent, de unde stiu ca laptele meu e bun si de unde stiu ca se satura bebelusul cu laptele meu sunt expresii care tradeaza formarea unui anumit tip de gandire intr-o societate needucata, fara servicii medicale de calitate si fara personal medical suficient & bine pregatit.

  • Prin prea multe unitati medicale, angajatii de acolo nu au timp/ disponibilitate/ chef/ suficiente informatii sa asigure femeia care e mama de cateva ore ca nou-nascutul ei, ca si ceilalti, are un stomac cat nasturele. Ca se satura cu cele cateva picaturi de colostru, iar ca laptele matern nu curge rauri-rauri in prima zi, nici in a doua, nici in a treia.

 

  • Prin prea multe unitati medicale, angajatii de acolo nu au timp/ disponibilitate/ chef/ suficiente informatii sa asigure femeia care e mama de cateva ore ca alaptarea, oricat de natural ar fi procesul, se invata cu rabdare, nu vine de la sine. E nevoie de indrumare si sprijin ca sa inveti cum se face. Si vorbitul e natural, dar il INVATAM in primi ani de viata, nu ne nastem stiind sa legam propozitii;

 

  • Prin prea multe unitati medicale, angajatii de acolo nu au timp/ disponibilitate/ chef/ suficiente informatii sa asigure femeia care e mama de cateva ore ca organismul ei va produce fix atata lapte cat consuma bebelusul. Ca productia de lapte matern se regleaza pe principiul cererii si al ofertei.

 

  • Prin prea multe unitati medicale, angajatii de acolo nu au timp/ disponibilitate/ chef/ suficiente informatii sa asigure femeia care e mama de cateva ore ca cel mai bun aliment pentru bebelus e laptele matern, nu laptele de la cutie si ca orice preocupare de tipul asta, e nefondata;

 

  • Prin prea multe unitati medicale, angajatii de acolo nu au timp/ disponibilitate/ chef/ suficiente informatii sa asigure femeia care e mama de cateva ore ca laptele matern este un produs „viu”, care se „muleaza” pe etape, pe perioade si nevoi din viata bebelusului. Apos la inceput, bogat in nutrienti catre sfarsitul sesiunii de alaptat, astfel incat sa potoleasca pe rand setea, apoi foamea, sorry, dar Nestlé inca nu poate reproduce asta;

 

  • Prin prea multe unitati medicale, angajatii de acolo nu au timp/ disponibilitate/ chef/ suficiente informatii sa asigure femeia care e mama de cateva ore ca laptele matern are gust diferit in functie de alimentatia mamei, si asta e ok pentru ca bebe are parte de varietate. Nici noi adultii nu putem manca 6 luni aceeasi ciorba ori pilaf. Sorry, dar nici pe-asta n-o reproduce Nestlé. Si nici o alta cutie de lapte! In milioane de recipiente, pentru milioane de copii, pentru sute, mii de mese din viata bebelusului, se vinde fix acelasi gust.

 

Din lipsa de educatie, din lipsurile sistemului sanitar, din lipsa de calitate umana a personalului din mediul sanitar am ajuns la asta:

in tarile nordice rata alaptarii este de cca. 95%. In Romania, rata alaptarii mai are putin si atinge pragul de 30% … Si acum suntem mai bine, in 2004, doar 15.8% dintre bebelusi erau hraniti prin alaptare in primele 6 luni de viata conform OMS.

Citeste si:

Rata alaptarii in Romania – de ce este asa de scazuta?

Alaptarea – ce ar trebui sa ne spuna medicii

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *