de ce femeile din romania nu alapteaza
Alaptare

Rata alaptarii in Romania – de ce este asa de scazuta?

Luam un punct de comparatie ca sa stim cum stam, in tarile nordice rata alaptarii este de cca. 95%. In Romania, rata alaptarii mai are putin si atinge pragul de 30% … Si acum suntem mai bine, in 2004, doar 15.8% dintre bebelusi erau hraniti prin alaptare in primele 6 luni de viata conform OMS.

Conform unui studiu desfasurat in 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF, in Romania, studiu efectuat pe un esantion reprezentativ pe tara, de 5.051 femei in varsta de 15-45 de ani, rata alaptarii exclusive de 12,6% este printre cele mai mici din Europa (citeste mai multe aici).

De ce este asa de scazuta rata alaptarii in Romania?

Parcurgem un drum de 200 km in 4 ore daca suntem norocosi, e din cauza ca nu avem infrastructura.

Ca avem o rata uriasa a analfabetismului & analfabetismului functional, tot infrastructura precara din sistemul de invatamant este de vina. Nu tu apa, hartie igienica si sapun, nu tu canalizare, nu tu scoli cu dotarile corespunzatoare anului in care traim.

Ca avem o rata a mortalitatii infantile, mda, tot infrastructura: in special in zonele rurale, dar nu numai. Gravidele, carora statul le „garanteaza” gratuit investigatiile medicale, in realitate nu au acces la servicii medicale, pur si simplu pe o raza de 150 km de ele, singurul serviciul medical e … farmacia. Apoi, nu avem echipamente sa tratam toti nou-nascutii care ar avea nevoie.

Ca nu avem un procent decent macar in privinta alaptarii, tot infrastructura e de vina. In diverse documente oficiale ale institutiilor noastre si prin sondajele ONG-urilor se vorbeste despre cauzele intreruperii alaptatului pe motiv de: canale infundate, mastita, furia laptelui, mameloane plate, bebelusi care nu vor sa suga sau care nu iau in greutate.

 

In realitate, astea nu sunt altceva decat efecte, efectele unei infrastructuri spitalicesti mizerabile, subfinantate, cu personal insuficient si lipsa de educatie. Cadrele medicale si personalul auxiliar nu sunt educati sa comunice cu pacienta, iar pacienta poate sa fie din cei 42% analfabeti functionali din Romania.

Iar asta mai pe directe, mai pe ocolite, au recunoscut-o chiar autoritatile luna trecuta. In timp ce OMS recomanda alaptarea la san a nou-nascutilor cu mame Covid-19 pozitive, statul roman recomanda laptele la cutie si separarea celor doi, scriind negru pe alb: nu avem infrastructura necesara.

Motive pentru care in Romania nu se alapteaza

Din pacate in Romania nu se alapteaza nu ca-s canalele infundate, nu se alapteaza pentru ca avem in continuare maternitati comuniste cu saloane in care daca calculam ne ia capul: 4 mame, 4 nou-nascuti, 8 vizitatori, personal medical in trecere. Dintr-un foc 16 suflete intr-un salon scorojit, concentreaza-te sa inveti sa alaptezi.
In conditiile astea cei mai multi oameni n-ar putea nici sa invete sa recite o poezie de 2 strofe.
Acum, dupa ce ca nu te poti concentrala la poezie cu atatea suflete in jur, inchipuie-ti si ca esti post operator, curge sange din tine, ai dureri si aici, si acolo.

In Romania nu se alapteaza nu din cauza mastitei, ci din cauza ca nu avem personal care sa ghideze si sa sprijine mama. Va mai amintiti de asistenta care a uitat un copil in incubator la Maternitatea Bucur? Era singura pe tura cu 27 de nou-nascuti in grija! Si asta era acum mai bine de 10 ani, de atunci si-au mai facut si altii bagajele catre unitatile spitalicesti din Vest unde au salarii, aparatura si colegi cu care sa imparta munca.

In Romania pentru ca nu se alapteaza, nu furia laptelui e vinovata, ci furia & neputinta unei proaspete mame care si daca da de personal, de multe ori da de un personal neprofesionist, care nu vorbeste, nu explica si care considera ca responsabilitatea sa se termina la instrumentarul medical si scrierea unui retete. Medicul acela care pare ca repara roboti, nu trateaza oameni. Si cu cat mama e mai lipsita de posibilitati financiare, mai lipsita de abilitati intelectuale, mai de etnie roma, de la marginea societatii cum zic jurnalistii, cu atat neprofesionalismul personalului medical se transforma in nesimtire si orice lipsa de umanitate se pierde.

In Romania nu se alapteaza nu ca-s mameloanele plate, ci ca societatea in care ne formam este una in care treburile fiziologice nu prea se discuta. Educatie sexuala nu vrem sa facem la scoala, suntem sensibili rau si ne speriam daca vedem un san dezgolit. E permisa vederea numai a doi sani deodata si asta la plaja in Mamaia. Sau a unui singur san daca ii apartine lui Gigel care are 160 de kile si se plimba la bustul gol prin parcare. Noi in Romania nu vorbim despre sperma, menstruatie, chestii d-astea lumesti, suntem profunzi si credinciosi si nu ne dedam la d-ale corpului.

In Romania nu se alapteaza, nu ca bebelusi nu vor sa suga, astazi stiinta ne permite sa aflam ca inca din uter ei exerseaza gestul reflex de supt. Nu, in Romania nu se alapteaza pentru ca nu avem legislatie si politici publice prin care sa sustinem asta. Cate firme cu numar mare de angajati cunoasteti care sa faciliteze situatii in care mama revine la job in primele luni de viata ale copilului, dar continua sa isi alapteze bebelusul? In cate restaurante ati vazut la noi masa de infasat in toalete, camera de alaptat? Pai … cam tot atat de des pe cat ati vazut dispozitive ajutatoare pentru baie pentru persoanele cu deficiente de mobilitate. Deci? Foarte rar prin mall? Deloc ?!

In Romania nu se alapteaza nu ca aici nu iau bebelusii in greutate, ci pentru ca suntem prea saraci si prea prosti. Prea saraci ca sa ne permitem o infrastructura sanitara pentru asa ceva, prea prosti ca sa punem in balanta beneficiile pe termen lung ale alaptarii si vazand cat atarna, sa ne apucam de infrastructura …

Din aceeasi categorie

1 comentariu

  1. […] Rata alaptarii in Romania – de ce este asa de scazuta? […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *