De ce e mai bun laptele matern?
Alaptare

De ce e mai bun laptele matern?

De ce e mai bun laptele matern?

Are caracteristici biologice unice

Dincolo de faptul ca isi schimba gustul si proprietatile in functie de hrana consumata de mama, astfel incat bebelusul are parte de varietate, intotdeauna exista un perfect match intre mama si copil. Adica, un nou-nascut venit pe lume la 37 de saptamani va manca de la mama lui un lapte produs special pentru un bebe nascut la 37 saptamani. O mama cu bebelus nascut la 41 de saptamani, produce lapte pentru bebe nascut la 41 de saptamani. Laptele produs pentru bebelusul de 3 luni difera ca si compozitie de laptele produs pentru un bebelus de 9 luni.

Laptele praf nu poate sa substituie asta.

La inceputul mesei, este mai sarac in grasimi, catre finalul mesei este mai bogat in grasimi, astfel incat bebelusul sa isi potoleasca mai intai setea, apoi foamea. Este unul dintre motivele pentru care bebe alaptat nu are nevoie de apa ori de ceai, nu ii este sete de acestea, isi potoleste setea tot cu lapte.

Laptele la cutie nu are din pacate aceasta proprietate, ce ai pus in biberon, aia ramane pana la ultimul strop.

Stiai ca pe masura ce „ritmul lor de crestere incetineste, bebelusii mai mari ca varsta au nevoie de un numar mai mic de calorii raportat la kilogram corp. … Continutul de grasime din laptele uman se reduce pe parcursul celei de-a doua jumatati a primului an de viata, odata cu cresterea bebelusilor, laptele transformandu-se automat dintr-unul integral intr-unul degresat.”

Cartea Bebelusului, William Sears, Martha Sears, pag. 15.

In acest fel se justifica si ipoteza ca alaptarea reduce riscul de obezitate la cel mic. Bebelusul hranit cu formula de lapte va „manca” atunci cand ii este sete si va „manca” si cand ii este foame. Va consuma acelasi numar de calorii indiferent de momentul mesei. In plus, la ei diversificarea alimentatiei se face cu cca. 2 luni mai devreme, de pe la 4 luni in loc de 6.

Biodisponibilitatea

Se refera la calitatea laptelui de a fi procesat de catre organismul celui mic. Mai exact, criteriul de stabilire: care lapte e mai bun nu trebuie sa fie existenta unui procent dintr-un anumit nutrient pe care il contine (vezi marketing cutii de lapte praf – are in compozitie ingrediente ce contin multe oligoelemente, acizi grasi si probiotice; contine carbohidrati si uleiuri vegetale de inalta calitate; conceput conform compozitiei laptelui matern, contine toti nutrientii necesari sugarului dumneavoastra), ci calitatea continutului laptelui de a fi procesat de bebelus. Asta inseamna ce ramane practic in sangele lui, ce este absorbit in sange ca urmare a digestiei.

Nu tot ceea ce vedeti scris pe etichetele cutiilor de lapte praf ajunge in sangele bebelusilor. Vitaminele, mineralele si fierul din laptele matern au cea mai mare biodisponibilitate. Cea mai mare parte din acesti nutrienti extrem de eficienti din laptele matern ajunge in tesuturile bebelusilor. Pierderile sunt foarte mici.
Situatia e insa diferinta in cazul laptelui praf sau al laptelui de vaca. Acestea sunt mai putin eficiente, avand o biodisponibilitate redusa.

De exemplu, in cazul fierului din laptele de mama, intre 50 si 70% ajunge in sangele si tesuturile bebelusilor si doar o mica parte ramane neabsorbit in intestine. Nu la fel se intampla cu „celelalte marci” – numai 10% din fierul continut de laptele de vaca si nu mai mult de 4% continut de laptele praf imbogatit cu fier trec in sange.

Cartea Bebelusului, William Sears, Martha Sears, pag. 22.

Laptele matern ofera … protectie contra bolii

Fiecare picatura de lapte uman contine milioane de mici celule albe care circula prin sistemul digestiv al bebelusilor si distruge bacteriile daunatoare. Puterea de a hrani si de a combate bolile pe care o are laptele de mama este atat de mare, incat, in Antichitate, era supranumit „sangele alb”. Precum o mama vigilenta, aceste celule protectoare au cea mai mare concentratie in primele saptamani de viata, cand sistemul imunitar de aparare al nou-nascutilor este cel mai slab. Pe masura ce sistemul imunitar se maturizeaza, concentratia de celule albe din sange scade, ramanand totusi prezente cel putin sase luni dupa nastere.

In afara de faptul ca gonesc infectiile, aceste celule pretioase, la fel ca sangele, stocheaza si transporta elemente nepretuite precum enzimele, factorii de crestere si proteinele care combat infectiile – alti parteneri de nadejde.Imunoglobulinele. Pe lange celulele albe vii, laptele matern mai contine si imunoglobuline – proteine care lupta impotriva infectiilor si care, la fel ca antibioticele naturale, circula prin organism si distrug germenii. In primele sase luni de viata, sistemul imunitar al unui bebelus este inca imatur sau nu are suficienti anticorpi care sa-l protejeze. Copilul produce la scurt timp dupa nastere unii anticorpi, dar acestia nu ajung sa ofere un nivel de protectie adecvat decat dupa 9 – 12 luni. Aici intervin mamele. Pentru a-i apara de germeni, mamele compenseaza imunitatea redusa a celor mici in mai multe feluri. Unul dintre acestea este tranferul de anticorpi din sange prin intermediul placentei.

Cartea Bebelusului, William Sears, Martha Sears, pag. 23.

Mai tarziu, rolul protector al placentei este preluat de laptele matern pana ce organismul bebelusului isi poate dezvolta propriul mecanism de aparare.

De ce se spune ca bebelusii alaptati sunt mai inteligenti?

Laptele uman contine acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras omega-3 care este o componenta structurala primara a creierului uman, cortexului cerebral, pielii si retinei si acid arahidonic (ARA) care face parte din familia acizilor grasi poli-etilenici esențiali din seria n-6.

Desi de multi ani producatorii de lapte praf au adaugat in compozitia acestuia stat DHA, cat si ARS, se pare ca in laptele matern intalnim enzima numita lipaza care ajuta la digerarea grasimilor. Aceasta enzima face ca o parte din grasimi sa fie eliminate prin scaun si o parte sa ramana in organismul bebelusului.
Laptele praf, in schimb, desi contine DHA si ARA, nu contine nicio enzima care sa ajuta sa „pastrarea” grasimilor bune, caci aceste enzime s-au distruge in timpul procesului de preparare a laptelui.

Cartea Bebelusului, William Sears, Martha Sears, pag. 18.

Nici acum, dupa ani de studii si cercetari, nu se cunosc cu exactitate toate motivele pentru care bebelusii hraniti cu lapte matern au un avantaj intelectual. Oamenii de stiinta par a fi cazut de acord asupra faptului ca hormonii si factorii de crestere din laptele matern, dar care nu se gasesc in laptele praf, sunt „responsabili” pentru aceasta.

De ce se incepe diversificarea alimentatiei la bebelusul alaptat in jurul varstei de 6 luni

Intestinele functioneaza ca un punct de triere natural pentru organism, eliberand in sange proteinele adecvate si tinandu-le la distanta de sistemul circulator pe cele care pot dauna corpului – denumite proteine alergenice sau alergeni. In lunile de inceput din viata unui bebelus, intestinele sunt mai spongioase; „punctul de triere” de la nivelul acestora nu functioneaza, permitand accesul proteinelor straine. In jurul varstei de 6 luni, sistemul digestiv se maturizeaza, iar trierea se activeaza, prin selectia unora dintre proteine si respingerea celorlalte.
Cartea Bebelusului, William Sears, Martha Sears, pag. 18.

 

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *