virusul SARS COV 2
Sanatate

Cum te protejezi eficient de Coronavirus

Coronavirus, ce masuri de preventie luam? Mai jos cateva sfaturi de bun simt publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Nu sunt sfaturi iesite de comun, ci mai degraba niste recomandari pe care medicii le aduc in prim plan in fiecare sezon de gripa.

Deci, conform http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/ este bine sa:

Ne spalam bine pe maini

Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.
Atentie! Dezinfectantul NU tine loc de apa si sapun. Spalatul pe maini e sfant. Dezinfectant e solutie de backup, de urgenta, atunci cand nu avem acces la apa si sapun.

Evitam contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute

Mentineți distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

Nu atingem ochii, nasul si gura cu mainile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel evitati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile.
Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul.

Ne acoperim gura si nasul cand tusim ori stranutam

Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servețel de preferat de unica folosinta. Purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile, puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.

Nu luam medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care ne prescrie medicul

Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor, nu impotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana.

Curatam suprafetele cu dezinfectanti pe baza de alcool sau clor

Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanti ce contin, clor, inalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul vor sti ce sa recomande.

Utilizarea mastilor

Ajuta si limiteaza raspandirea virusului, dar trebuie sa fie folosite impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta.

Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase!

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete.
Pana in prezent nu exista nici un fel de dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

Sunati la 112 daca aveti febra, tusiți sau v-ati intors din China ori zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubatie a noului coronavirus este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China/ din  zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare. Purtati masca de protectie daca intrati in contact cu alte persoane, folositi servețele de unica folosinta si spalati bine mainile.

Animalele de companie nu transmit coronavirus!

Nu exista acum dovezi ca animalele de companie, cainii si pisicile pot fi infectate de virus. In orice caz, trebuie sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie.

 

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *