tehnica recoltare urina la adulti
Sanatate

Recoltarea urinei pentru analize medicale – cum se face in mod corect?

Sumar de urina, adica urina biochimie si sedminent, urocultura – sunt analize pe care le-am facut & de care am auzit inca de copii. Cu toate astea, oamenii inca cauta pe Google:

cum se face recoltarea de urina

tehnica de recoltare urina

cum se recolteaza urina corect

E clar ca exista un gol de informatii pe care nici medicul care recomanda o analiza atat de uzuala, nici personalul medical auxiliar nu il acopera in vreun fel, lasand lucrurile sa functioneze din inertie. E din aceeasi categorie cu Pot sa beau apa inainte de analizele de sange?

Deci pentru sumarul de urina si urocultura – pregatirea pentru analize, oamenii ar trebui sa stie ca:

 • NU sarim din pat direct pe WC, luam un borcanel si facem pipi in el;
 • Primul pas este spalarea zonei genitale cu apa si sapun si clatirea cu apa din abundenta;
 • Al doilea pas este stergerea cu un prosop curat sau chiar un tifon, o compresa sterila, caci in felul acesta avem certitudinea ca proba nu este contaminata;
  Contaminarea e ceva extrem de usor de „realizat” prin niste gesturi simple, de exemplu atingerea zonei genitale de lenjeria intima, atingerea recipientului in interior cu fire de par pubian.
 • In cazul femeilor, mai ales cele care prezinta o secretie vaginala abundenta (fie ca este o afectiune ginecologica, fie ca in general  se confrunta cu secretii mai abundente) este indicata chiar utilizarea unui tampon de stergere inainte de recoltarea urinei. In felul asta se asigura ca parte din secretie NU ajunge in urina;
 • De asemenea, tot in cazul femeilor se recomanda indepartarea labiilor mari in timpul recoltarii din acelasi motiv: proba de urina sa nu fie contamina. Aceasta se poate contamina inclusiv prin contactul direct intre jetul de urina si firele de par pubian daca exista.

Este ca n-ati auzit ever din gura unui medic acest indicatii? Stiai ca de exemplu Escherichia coli (E.coli) din secretia vaginala ajunge numaidecat in proba de urina daca nu avem grija la modalitatea in care recoltam urina? Uite asa, te poti pomeni cu un diagnostic de infectie urinara cauzat de E.coli cand de fapt la tine problema e … pe partea cealalta si ajungi sa tratezi o afectiune pe care nu o ai.

 • Se recolteaza din prima urina de dimineata, NU insa din primul jet
 • O cantitate mica de urina, cea de inceput se elibereaza in toaleta. Urina din jetul de mijloc se recolteaza pentru laborator.
 • Retineti ca recipientul in care recoltam se desface o singura data, in momentul recoltarii, nu punem degetele in interiorul lui. Doar urina trebuie sa atinga peretii interiori ai recipientului, in rest nimic, nici macar partile noastre intime.
 • Proba se va aduce in maxim 2 ore;
 • Proba nu se tine la frigider inainte de a ajunge cu ea la medic;
 • Anuntati in cazul in care sunteti sub tratament antibiotic.

SURSE:

https://www.cdt-babes.ro/recomandari_teste_medicale/recoltare-sumar-urina-sediment-urinar.php

https://www.synevo.ro/ghid/instructiuni-de-recoltare-pentru-sumarul-de-urina-si-urocultura/

 

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *