ce trebuie sa stii despre morfologia de trimestru 1
Parinte in devenire

Cum decurge morfologia fetala de trimestrul 1?

Dublu test parametrii biochimici – Kryptor sau screening prenatal trimestru 1 sau morfologia de trimestru 1 se face candva intre saptamanile 11 – 13 si 6 zile.

Situatia ideala: a intarziat menstruatia, ai facut un test de sarcina care a iesit pozitiv, ai avut o prima consultatie la medicul ginecolog care a stabilit in urma ecografiei varsta embrionului (la inceput inca nu este denumit fat, ci embrion).

Vezi ce analize si investigatii sunt recomandate in trimestru 1

Posibil sa existe si o diferenta intre ce ai calculat tu de la prima zi a ultimei menstruatii si ce se vede la ecograf, e vorba de varsta gestationala versul varsta fetala. Pentru morfologia de trimetru 1 se foloseste varsta fetala, cea indicata de medicul ginecolog, nu cea calculata de tine. Folosind nr. de saptamani pe care il vede medicul ginecolog la prima ecografie, calculezi cand ar fi intervalul de 11 saptamani – 13 saptamani si 6 zile in care trebuie sa programezi eco.

In ce consta acest dublu test?

 • Analiza de sange prin care se masoara nivelul unor hormoni specifici sarcinii, anume proteina plasmatica asociata sarcinii (PAPP-A) si gonadotropina umana corionica (HCG);
 • Ecografie, unii medici prefera ecografia transvaginala pentru ca uterul este inca mic si nici fatul nu depaseste dimensiunea unui piersici, in acest fel vizibilitatea este sporita si masuratorile se realizeaza cu mai multa acuratete.

Bine de stiut

 • Analiza de sange se face cu o saptamana inainte de ecografie
 • Cand mergi la ecografie, trebuie sa ai rezultatele de la analiza de sange
 • Nu incerca sa interpretezi sau sa cauti pe internet explicatii pentru valorile pe care le vezi la analiza de sange
 • Acele valori vor fi interpretate ulterior, dupa efectuarea ecografiei, cu ajutorul unui soft, de catre cadrul medical specializat
 • Daca te incapatanezi sa „citesti” analiza vei vedea probabil ceva de genul: free beta-HCG: 1/ng/mL=1Ui/L 94.77/ orice alta valoare, fara un interval optim in care sa te incadrezi asa cum este la colesterol si sa poti aproxima singura, „mda, e bine” sau „nu e bine„. Valoarea de 94.77 pusa in relatie cu cifrele obtinute la ecografie si alte criterii precum varsta mamei, poate sa insemne ca e totul in regula sau din contra, ca nu e ok deloc
 • Altfel spus, acele valori de pe analiza de sange pot indica ceva NUMAI dupa ce s-au facut masuratori la ecograf si au fost puse intr-un context
 • Context inseamna: care este varsta mamei? ce inaltime are mama? ce greutate are mama? care este valoarea tensiunii arteriale? este mama fumatoare? are diabet? fatul este rezultatul unor tehnici de reproducere umana asistata sau conceptia s-a produs spontan?
 • Inclusiv atunci cand se recolteaza sange pentru analiza, este probabil sa primiti un formular in care se trec informatii despre eventuale sarcini pierdute, avorturi sau sangerari in cursul sarcinii prezente.

Cum „functioneaza” dublu test?

Masuratorile facute la ecograf intre saptamanile 11 – 13 si 6 zile si rezultatele de la analiza de sange reprezinta niste valori. Aceste valori sunt introduse intr-un soft pe calculator, soft-ul are la baza un algoritm matematic, algoritm ce evalueaza anumite riscuri pe baza valorilor introduse.

Ce este si ce nu este Dublu test?

 • Nu este o metoda de diagnostic.
 • Medicul NU se va uita pe rezultate, putand la urma sa spuna, „copilul o sa aiba X sau Y!” sau „e 100% sanatos!!
 • Dublu test reprezinta o estimare a unor riscuri. De exemplu:
  – se ia un risc bazal, 1 din 570 viitori bebelusi pot avea trisomie 21, adica Sindromul Down
  – pe baza valorilor hormonilor obtinute la analiza de sange si tot ce s-a masurat in timpul ecografiei se poate spune ca fata de riscul bazal, in cazul tau individual raportul nu mai e de 1:570, ci e de 1:6761.
  – asta inseamna ca riscul ca bebelusul sa se nasca cu aceasta afectiune este de 1 la aproape 7.000.
 • Tot in cadrul dublu testului, pe langa Down, se mai calculeaza riscul de: trisomia 18 sau Sindromul Edwards, o malformatie cromozomiala, trisomia 13 sau Sindromul Patau, tot o boala genetica rara.
 • La fiecare dintre acestea se da un risc bazal si un risc in cazul tau personal de 1: …
 • Testul ofera si informatii pretioase despre riscul de a dezvolta preeclampsie in diferite stadii ale sarcinii, de exemplu care e riscul sa suferi de preeclampsie in saptamana 34? Dar in saptamana 37? Dar la 42 de saptamani? care e riscul sa suferi o nastere prematura, inainte de 34 de saptamani?

Ce mai e important de precizat este ca si daca exista un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie ori de a avea o nastere prematura, se gasesc solutii. Un tratament medicamentos sub supraveghere medicala vine in intampinarea acestor riscuri.

Totodata, in cazul in care unii parametrii indica un risc, se recomanda investigatii suplimentare.

 

Din aceeasi categorie

2 comentarii

 1. […] Cum decurge morfologia fetala de trimestrul 1? ne-am lamurit, acum sa vedem ce si cum cu morfologia de trimestru 2: de ce este atat de importanta. […]

 2. […] Cum decurge morfologia fetala de trimestrul 1? […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *