Büyük Han mancare
Fun

Cipru de Nord si Cipru de Sud

In vremurile in care Covidu` nu isi facuse loc in existentele noastre, am fost in concediu in Larnaca, Cipru, dar nu despre asta vreau sa povestesc in postarea de mai jos, ci despre Cipru de Nord si Cipru de Sud sau cum sa treci din „Grecia” in „Turcia” in mai putin de 60 de secunde.

Inainte de a pleca in concediu, in city break, in weekend prelungit, imi pregatesc frumos un excel cu ce e de facut, de vazut, de mancat, de plimbat, de cumparat, de experimentat, de bifat. Din motive personale si serioase, tocmai in Cipru n-am facut asta, de aici dubla surpriza de a descoperi doua tari atat de diverse, intr-una …
Am citit cate ceva si stiam in linii mari ca exista un Cipru divizat, un Cipru al cipriotilor greci si ca nordul e al cipriotilor turci, dar nu ma asteptam la asa discrepanta.

Dupa plaja si vaporase si dans prin Larnaca, am pornit intr-una dintre zile catre Nicosia: ultima capitala divizata a lumii. Partea greceasca: umbrelute colorate deasupra, inghetata din aceea buna ca la Roma, Zara, magazine cu vitrine stralucitoare, pavele, terase cochete.

Un fel de centru vechi al Bucurestiului, dar cu strazi mult mai spatioase, mai curate si mai sic. Am strabatut centrul pana in vama. Da, in mijlocul trotuarului, in fata unei cascarabete era vama. Vamesul din inima orasului ne solicita CI-ul, ne pune sa ne scoatem ochelarii de soare. Deci o vama in adevaratul sens la cuvantului. Basca ca unui italian din fata noastra, cred ca italian era, nu i s-a permis accesul/ trecerea. Nu stiu de ce, dar asta cu trecerea prin vama din Nicosia parea a fi treaba serioasa, nu asa o formalitate cum imi inchipuiam.

Punct de trecere vama Nicosia
Punct de trecere vama Nicosia, Cipru

Partea turceasca: au disparut umbrelutele colorate, in loc de inghetata buna ca la Roma am dat de chioscuri cu valuri islamice, arome de narghilea, baclava, preturi afisate in lire turcesti.
Cu banii ne-am linistit repede, e cunoscuta atitudinea turcului pentru care banul e ban, indiferent de moneda. Desi erau afisate lire turcesti, se putea plati cu euro, cu dolari. Eu chiar am pulsat si am scapat de niste leva ramasi din concediul la bulgari de cu un an inainte.
In loc de Zara si vitrine stralucitoare era un old bazar cu de toate, de la rahat la fructe proaspete si fuste lungi atarnate peste tot. De la o moschee se auzea chemarea la rugaciune.

Practic, de cand am ajuns in vama m-am prins ca ei iau treaba asta cu granita in serios; apoi cand am mers prin zona libera, adica un trotuar delimitat, s-a schimbat brusc reteaua telefonului mobil si am trecut de la una greceasca la Turk Telekom sau ceva de genul. Insa, in ciuda acestor premise, de partea cealalta surpriza a fost de proportii. Pare de neinchipuit ca in 2020 mai exista asa ceva, un oras rupt in doua, separat nu doar de o granita fizica, ci de doua moduri complet diferite de viata, alta arhitectura, alta atmosfera, efectiv alta tara …

De ce exista 2 Cipru?

Pe insula mocnea de multa vreme un conflict cu radacini adanci, datand de pe vremea Imperiului Otoman, intre cele doua comunitati etnice cipriote (greci vs. turci). Nu intru in detalii, pentru interesati intreaga poveste e scrisa de cei de la Historia aici si aici.

In iulie 1974 armata turca invadeaza insula Cipru. In august, acelasi an, se incheie un conflict armat in urma careia tara s-a ales cu:

 • Aceasta harta, cea a unei tari rupte in doua. Ma rog, cea de-a doua bucata, nordul, este recunoscuta la nivel international doar de Turcia, care o si sustine cu bani, direct sau indirect prin turcii care vin in cazinouri de aici pentru ca la ei in tara nu pot:
Cipru dupa invazie armata turca
Cum este impartit Cipru | Sursa: Historia
 • Un oras turistic interzis, Varosha. Inainte de conflict, era perla insulei, post conflict – un oras fantoma in care nu poate patrunde picior de om. Totul a ramas impietrit in timp acolo, blocuri, cladiri, hoteluri.
 • „Linia verde” care delimiteaza cipriotii greci de turci, trasata imediat dupa conflictul armat, este patrulata de unitati ale ONU chiar si astazi, scopul: mentinerea pacii, evitarea unui nou conflict, caci da, cele doua parti n-au terminat imparteala si inca se mai sicaneaza cu ce pot.
 • Dupa impartirea Ciprului, multi ani, cele doua comunitati nu s-au „vizitat”, in sensul ca cipriotii turci nu treceau „dincolo” la greci, dar nici grecii nu veneau la ei. Cand s-a dat drumul la libera trecere, cipriotii greci au ramas masca la vederea saraciei din zona turceasca, in timp ce nici cipriotilor turci nu le-a venit a crede ce bine traiesc fostii lor conationali.

Impresii din Nicosia turceasca

 • Mai neingrijita, mai fara infrastructura, mai saraca comparativ cu sora Nicosia greceasca;
 • Steagul Turciei fluturand peste tot;
 • Cladiri vechi si neintretinute;
 • Nu mi-a „ars” sa suprind asta in poze, insa in Nicosia turceasca se vad pe zidurile cladirilor vechi gaurile facute de gloante;
 • Case cu usi larg deschise, cat sa vezi cum in casa e legat pe picioare copilul;
 • Pleduri in loc de usa la intrare;
 • Masini vechi;
 • Gropi, gropite;
 • Un sentiment de nesiguranta;
 • Oameni imbracati mai saracacios, mai mustaciosi, mai negriciosi;
 • In apropierea punctului de trecere, moscheea care se poate observa si pe harta de mai sus, neaparat de vizitat;
 • Buyuk Han, restaurant in Nicosia de Nord cu o mancare excelenta (foto mai jos).

 

Büyük Han
Meniu restaurant Büyük Han in Nicosia de Nord
Restaurant Büyük Han
Büyük Han mancare
Nicosia de Nord – ultima capitala impartita din lume
Nicosia de Nord – ultima capitala impartita din lume
Nicosia de Nord – ultima capitala impartita din lume
Nicosia de Nord – ultima capitala impartita din lume
Old bazar in Nicosia de Nord
Nicosia de Nord – ultima capitala impartita din lume
Casa de schimb valutar in Nicosia de Nord

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *