banci de celule stem romania legislatie
Controversate

Celule stem: pret, pareri si legislatie

Din capul locului e bine sa punctam cateva aspecte:

  • Bancile de celule stem sunt un business, la baza infiintarii unui bussiness sta dorinta de profit si nimic altceva. Nimeni nu face business din prea plin-sufletesc, altfel, aveam ONG, nu SRL pe certificatul emis de Registrul Comertului;
  • Profiturile bancilor de celule stem din Romania sunt de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de euro, in functie de dimensiunea companiei, iar asta nu e un lucru rau, repet, sunt un business;
  • Nu multi parinti in Romania isi permit sa achite cateva mii de lei pentru recoltare celule stem din cordonul ombilical si stocarea acestora intr-o banca;
  • Stocarea de celule stem reprezinta o plasa de siguranta pentru situatia in care e sa se intampla ceva rau, e un 0,0001%, dar pentru care e mai bine sa fii asigurat decat sa nu;
  • Pe site-uri, informatii ambalate frumos intr-un mesaj publicitar de impact (ce boli se pot vindeca cu celulele stem recoltate la nastere, cazuri reale reusite), in contracte – informatia juridica, la rece;
  • Este o tema delicata care exploateaza cea mai sensibila parte a parintilor si intr-o zona in care se stiu vulnerabili 100%: cea medicala! Aici n-ai ce sa gestionezi, nu e ca educatia! Nu te poti ocupa tu, nu poti sa suplinesti tu daca nu poate scoala, n-ai control;

Legislatie recoltare celule stem in Romania

Agentia Nationala pentru Transplant este institutia din Romania care reglementeaza activitatea companiilor care ofera servicii de recoltare stem si stocare in banca. Tot ea asigura respectarea standardelor de procesare si stocare de catre banci.

Site-ul https://www.transplant.ro/Lege.aspx este prost facut, iar daca dai un search dupa stem la ei pe site, niciun rezultat nu este returnat.
Daca le trimiti un e-mail raspund ca oricare alta institutie a statului: cu mare intarziere, standard – formal, limbaj de lemn in care oricum nu se raspund intrebarilor tale.

Sunt curioasa companiile care au obtinut acreditarea cum au reusit sa comunice cu ANT-ul. Totodata, cand aud de ANT, imposibil sa nu imi aduc aminte de actorul Arsinel care-a sarit peste lista ca sa primeasca un rinichi, asa cum in zilele de pandemie, domnul Pimen de la Suceava a ajuns cu elicopterul in Bucuresti sa primeasca cel mai inovator tratament anti-Covid al momentului: tranfuzia cu sange de la un pacient vindecat. Ma rog, transfuziile in care preafericirii sale, c-au fost mai multe. Revenind.

Cum sunt acreditate de catre Agentia Nationala pentru Transplant firmele care vor sa recolteze si stocheze celule stem?

Pentru fiecare autorizatie anuala cica se depune un dosar cu documentele solicitate de catre Agentie. Ce documente solicita ANT pentru acreditare? Pai nu se stie pentru ca lista nu este facuta publica, la urma urmei de ce ar fi?! Acreditarea unei companii care se ocupa cu asa ceva e bine sa se faca cu usile inchise, nu trebuie sa fie un proces transparent la care sa aiba acces publicul larg, chiar daca la urma urmei publicul e cel care plateste si beneficiaza de servicii.

Deocamdata stim ca toate autorizatiile eliberate de ANT au o durata limitata de valabilitate si trebuie innoite.

Stim daca vreodata ANT sau poate o alta institutie de control a sanctionat cumva vreo banca de celule stem pentru actiuni necoforme ori nerespectarea celor specificate in contract? Nu, nu stim. Stim doar ca „si-au mai luat-o pentru practici de marketing”. De exemplu acum 2 ani

Consiliul Concurentei a sanctionat 5 centre medicale (Medicover Hospitals, Med Life, Arcadia Hospital, Genesys Medical Clinic si Rur Medical) si 2 banci de celule stem (Stem Sure Solutions si CBC Laboratories) pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata serviciilor medicale furnizate de maternitati private.

Articolul complet pe wall-street

Bun, deci am mai aflat ca au dat-o de gard cu marketing-ul, insa restul lucrurile merg brici. Doar pe practici de marketing au mai zbarcit-o.

Legislatia privind celulele stem in alte tari

Recoltarea celulelor stem la nastere este interzisa in sistem privat in Italia si Franta.
De fapt, la italieni exista totusi posibilitatea de a recolta, cu conditia ca procesarea si stocarea sa se faca in afara tarii.

In Franta, recoltarea in sistem privata este interzisa. Fac exceptie cazurile in care se poate dovedi faptul ca exista o nevoie medicala dovedita pentru utilizarea probei.

Sa lamurim si ce inseamna sistem privat!
Tarile astea au banci publice de celule stem. Asta inseamna ca ce recolteaza de la bebelusul tau se stocheaza intr-o banca publica si proba ajunge sa fie folosita de pacientul care are nevoie. La fel, tu daca ai nevoie, cauta pentru tine in banca publica.

O idee geniala care transpusa intr-o lege la nivel european & cu infrastructura necesara ar salva multe vietii.

In cate cazuri s-au folosit celulele stem in Romania?

Tot pe site-ul ANT gasim informatia: https://www.transplant.ro/Registru.aspx 

Tot referitor la Romania, ar fi bine sa stim ca atunci cand mergem sa donam sange, cu acordul nostru se pot lua cateva picaturi de sange in plus pentru a se inscrie in Registrul Donatorilor de Celule Stem din Romania.

Preturile si parerile sunt impartite cand vine vorba despre stem, orice ati alege, faceti-o in cunostinta de cauza, documentat, nu doar receptand mesajele care va exploateaza frica.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *