Ce nu iti zice nimeni despre alaptare
Alaptare

Ce nu se spune la cursurile de alaptare

O sa auzi obsesiv, alaptat la cerere, nu alapta cu ochii la ceas, pune copilul la san de cate ori cere, copilul cauta la san sa isi potoleasca setea, foamea, cauta confort si alinare, pune copilul la san de cate ori cere, pune copilul la san de cate ori cere, nu alapta cu ochii la ceas, productia de lapte se regleaza pe principiul cererii si al ofertei, pune copilul la san!

Ca o mantra!

Cat sta nou-nascutul la san?

Dar nimeni nu zice ca nou nascutul/ sugarul poate cere sa stea la san 18 ore din 24.

Da, iar in restul de 6 ore ramase nu te odihnesti pe principiul „la inceput mama trebuie doar sa alapteze si sa doarma”, trebuie sa schimbi scutec, scoti aer, faci baie copilului, dai picaturi vitamina D copilului, stergi laptele regurgitat de copil, schimbi hainele copilului si … mai trebuie sa te alimentezi corespunzator, fibre, calciu, vitamine! Toate grupele de nutrienti.

Eventual poate faci un dus, poate si dormi cca. 5 minute?

Cica sa ai rabdare! Dar nu iti zice nimeni ca rabdarea = copil pus la san cand a cerut, inghite de 5 ori, apoi sta cu ochii larg cascati si viseaza rauri de lapte hranindu-l cum venea hrana in burtica fara sa faca efort SAU adoarme profund pana …, pana l-ai lasat din brate. Somnul durand fix pana l-ai pus jos cand plange si iar cauta sanul.

Iar pus la san, iar 5 inghitituri de lapte, iar somn, iar pus jos, iar plans si cautat san. De la capat, pus la san, 3 inghitituri, somn … ore intregi.

Si operatiunea se repeta in intervalul orar 12- 20 sau 12 – 8 AM. Deci, cam asta cu rabdarea.

La cursurile de alaptare iti explica cum sa ii atingi buza de sus cu mamelonul ca sa deschida gura larg si sa cuprinda cat mai mult din mamelon, asta cu o mana, in timp ce cu cealalta ii ghidezi capul catre san.

Dar la curs nu iti zice si procedura de atasare cand se incapataneaza sa duca pumnul la gura ori sa il tina strans pe san (suficient cat sa nu vezi ce ai de mufat) sau si mai bine, ce e de facut cand in incercarea lui de a ajunge la san, impinge cu toata forta lui din maini. Nu, asta nu povesteste nimeni.

La cursurile de alaptat nu se vorbeste nici despre administrare Colief, Colidep, Coli draci, Infacol la copilul alaptat. Cam cum administrezi la o ora dupa masa cum recomanda medicul si scrie in prospect cand mese la el inseamna san 20 minute, somn 20 minute, san 20 minute, somn 20 minute toata ziulica?! Si nici nu poti sa ghicesti daca va avea o masa, o gustare ori va suge de fix 3 ori.

La cursurile de alaptare nu se vorbeste despre perioada de dinainte sa se ajunga la cerere-oferta. Pentru ca in multe cazuri la spital primeste lapte praf, iar cand ajungi cu el acasa laptele din san chiar NU ii e suficient si plange de foame, urla, zbiara din toti plamanii. Se enerveaza ca din san nu curge ce vrea el, da drumul sanului, astfel sanul pentru el nu mai e loc de hrana si calmare, ci de nervi.

Nu se vorbeste nici despre gazele nou nascutului care pot fi intr-o zi cat la un adult intr-o luna. Si cum sistemului digestiv nu e matur, pe bebe il deranjeaza, nu le poate elimina uneori fara ajutor (biciclete de exemplu), atunci se screme, se contorsioneaza, se incordeaza la san, nu trage, se inroseste la fata.

Bine ai venit in spirala: nu mananca suficient pentru ca ii e somn, trage de cateva ori si adoarme, cand adoarme se trezeste repede pentru ca il chinuie gazele desi tu te tii de picaturile care ar trebui sa ii calmeze.

Happy alaptare!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *