ce mancam in trimestrul 3 de sarcina
Parinte in devenire, Sanatate

Ce mancam in trimestrul 3 de sarcina?

In cele 3 trimestre de sarcina se recomanda un consum alimentar echilibrat si hranitor, pentru sanatatea mamei si a fatului. E bine sa intelegem de ce e de preferat sa alegem un bol de iaurt grecesc cu cereale in loc de un sandwich cu franzela alba si salam, de ce e bine sa optam pentru o bucatica de curcan la cuptor, in loc de sarmale cu smantana si ardei iute.

In functie de transformarile suferite de corpul mamei si implicatiile pe care le are dezvoltarea fatului in toate cele 9 luni de sarcina, am mai scris despre

Alimente recomandate in primul trimestru

Ce mancam in trimestrul 2 de sarcina?

Iar acum a venit randul recomandarilor alimentare in trimestrul 3 de sarcina.

Ce e bine mancam in trimestrul 3 de sarcina?

In primul rand fibre, caci in aceasta perioada bebelusul se dezvolta mai mult ca oricand, presand toate organele si inghesuind stomacul, la propriu, sistemul digestiv este si mai lent, mancarea ramane sa fie digerata si mai mult timp, astfel incat mai multi nutrienti sa ajunga la copilul in dezvoltare. Acesti factori enumerati anterior, favorizeaza aparitia constipatiei la gravide. Afectiune pe care nu ti-o doresti niciodata, cu atat mai putin in timpul sarcinii, mai ales catre sfarsit cand pana sa si respiri pare un mare efort.

Fibrele alimentare contribuie la evitarea & reducerea constipatiei in sarcina:

  • cereale integrale cu mentiunea ca cerealele „integrale” gata preparate si puse in cutii colorate la raft, uneori sunt mai mult zahar decat cereala; e indicat sa iti cumperi propriul ovaz, propria secara, fulgi ori faina si sa iti prepari cu mana ta combinatia de cereale dorita. Fulgi de ovaz cu fulgi de cocos si/ sau migdale, aronia ori stafide sau poate merisoare. Orice iti doresti pus in lapte sau iaurt;
  • fructe uscate, caise, prune;
  • nuci si seminte, dar nu in cantitati uriase (gen un mare bol) si nici prajite si sarate. Sigur nu ai nevoie de un „supliment” de sare care sa contribuie la retentia de apa! Alege seminte crude si neprajite; atat cereale, cat si fructe uscate si seminte se gasesc pe piata la diverse preturi, in diferite forme, o sursa de aprovizionare pentru mine sunt cei de la DriedFruits;
  • fructe si legume proaspete, consumate ca atare.

Omega 3 contribuie la dezvoltarea cerebrala propice a fatului

  • peste, somon, pastrav, ton alb, macrou si sardine proaspete;
  • legume precum fasole, mazare, spanac;
  • fructe, avocado, banane, zmeura, capsune, afine, mango, piersici;
  • nuci, fistic, migdale, seminte de dovleac;
  • galbenus de ou.

Calciu pentru oase

  • iaurt grecesc;
  • spanac verde, proaspat;
  • broccoli;
  • varza;
  • somon;
  • oua;
  • lapte de soia;
  • ceapa;
  • naut;
  • sardine in ulei;
  • migdale;
  • cheddar;
  • soia;
  • portocale;
  • fasole uscata;
  • tofu.

Alimente bogate in fier

Volumul de sange s-a marit considerabil, cu aproape 50% fata de perioada anterioara sarcinii, avem deci nevoie de fier in acest ultim trimestru de sarcina pentru a evita un lung sir de probleme. Sa nu uitam ca fierul este responsabil de producerea hemoglobinei, proteina din sange care transporta oxigenul catre celule organisumului.

  • ciocolata neagra;
  • caju;
  • naut;
  • carne rosie;
  • linte;
  • broccoli;
  • orez brun;
  • sfecla;
  • pepene verde;
  • fulgi de ovaz;
  • patrunjel;
  • albus de ou;
  • quinoa;
  • carne de curcan.

Apoi sa nu uitam de:

Apa, hidratare, apa, hidratare, apa, hidratare!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *