Ce este scorul APGAR, cum se calculeaza si la ce ajuta?
Sanatate

Ce este scorul APGAR, cum se calculeaza si la ce ajuta?

Multa vreme am fost convinsa ca scorul APGAR este o meteahna proasta a omenirii dornice sa clasifice si sa eticheteze tot. Nici n-a ajuns bine copilul pe lumea asta si noi ce facem? Ii dam o nota, evident! Citind un ghid cu notiuni practice de puericultura de la Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara am constatat ca scorul APGAR nu e tocmai un obicei prost de-al societatii moderne.

Ce este scorul APGAR?

Scorul APGAR a fost elaborat de catre un Virginia Apgar, medic american, anestezist si pediatru, in anul 1950 si de atunci este utilizat la scara mondiala. Deci, scorul APGAR se foloseste si in Romania, si in Nicaragua, si in Noua Zeelanda. In primele minute de viata ale nou-nascutului se evalueaza rapid viabilitatea acestuia pe baza catorva criterii:

  • A = Appearance, cum este aspectul pielii?
  • P = Pulse, cum este pulsul?
  • G = Grimace, care sunt grimasele?
  • A = Activity, care este activitatea motrica?
  • R = Respiration, cum sunt respiratiile?

Cum se calculeaza scorul APGAR?

Scorul APGAR se apreciaza in primele minute de viata extrauterina (intre 1 si 5 minute). In functie de ce se calculeaza scorul APGAR? De exemplu un nou-nascut cu pielea roz, cu peste 100 batai ale inimii pe minut, care tipa puternic, are miscari active ale membrelor si respiratii regulate, obtine nota 10 (2 puncte x 5 criterii conform tabelului de mai jos).

Criteriu

0 puncte 1 punct 2 puncte

Aspect piele

alba sau cianotica cianoza extremitatilor

roz

Puls

absent < 100 b/ minut

> 100 b/ minut

Grimase (raspuns/ reflex la introducerea cateterului in nari)

absent slab

tipat puternic

Activitate motrica

hipotonie usoara flexie a membrelor membre bine flectate (indoite) si miscari active
Respiratii absente superficiale, neregulate

tipat puternic si respiratii regulate

La ce ajuta scorul APGAR?

La ce foloseste scorul APGAR pe scurt – pai reprezinta o minima sinteza a starii bebelusului la nastere prin aprecierea culorii tegumentelor, a pulsul central, a ritmul si a numarului de respiratii, precum si reactivitatea la un stimul bland, a tonusului si pozitia membrelor.

Din aceeasi categorie

1 comentariu

  1. […] la bebe cu nume si greutate, apoi il preia neonatologul sa verifice daca e bine. Se stabileste scorul APGAR si bebe e luat pana ce mama reuseste sa se […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *