Relaxina hormon al sarcinii
Parinte in devenire, Sanatate

Ce este relaxina si ce rol are in timpul sarcinii?

S-ar putea spune ca in timpul sarcinii, fara relaxina viata e pustiu …  De fapt e chiar mai grav, caci fara acest hormon, viata nu ar exista. Organismul matern nu ar putea suporta nici travaliul si nici nasterea.

Ce este relaxina?

Relaxina este un hormon al sarcinii, asemenea „fratilor”: progesteron, estrogen, oxitocina, prolactina, HCG (Gonadotropina corionica umana), doar ca nu la fel de popular.

De ce organismul secreta relaxina in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, relaxina are rolul de a inhiba contractiile musculare care pot conduce la o nastere prematura.
Catre sfarsitul sarcinii, acelasi hormon relaxeaza corpul, pregatindu-l pentru procesul nasterii.
De aici si denumirea: a relaxa, relaxina.

Ce rol are relaxina in timpul sarcinii, travaliului si nasterii?

Pai sa vedem, cum scriam mai sus, relaxina are un efect relaxant, asupra cui? asupra:

  • oaselor;
  • muschilor;
  • ligamentelor;
  • articulatiilor;

In timpul nasterii, detensionarea din zona pelviana face posibila trecerea copilului prin canalul de nastere si expulzarea copilului. Tot relaxina este hormonul care contribuie la inmuierea cervixului (colului uterin), o alta conditie necesara pentru a putea naste.

Efectele neplacute ale secretiei de relaxina

Cu tot rolul ei major in tot ce inseamna sarcina si nastere, relaxina da si multe batai de cap femeilor. Hormonul care inmoaie, relaxeaza, detensioneaza fiind responsabil pentru:

  • Pe langa burta care „atarna” din ce in ce mai greu dupa cea de-a doua jumatate a trimestrului 2, ligamentele, incheieturile „relaxate de relaxina” reusesc sa produca un balans al corpului mamei ce conduce la pierderea echilibrului in timpul deplasarilor; nesiguranta in timpul mersului poate fi mai pregnanta la unele persoane;
  • Cum corpul se destinde, apar neplaceri, dureri la nivelul spatelui de exemplu, caci oasele, muschii nu mai ofera aceeasi sustinere sub efectul de relaxare generat de acest hormon. Inclusiv talpa care se lateste este cauzata tot de relaxina. Pentru ca oasele, ligamentele, articulatiile sunt mai moi, acestea se latesc. Sa creasca pur si simplu piciorul nu mai are cum, la 30 de ani stim sigur ca oasele NU mai cresc, insa, ce sa vezi, sub efectul relaxinei se dilata cumva, marind numarul de pantof. Asemenea lipsei de echilibru, unele femei sunt mai afectate, altele nu.

Nu pierde din vedere ca va dura o perioada dupa nastere pana ce hormonii se vor stabiliza. Deci expulzia nou-nascutului echivaleaza doar cu incheierea etapei numite nastere. Asa cum mai dureaza cateva saptamani pana ce uterul, spre exemplu, revine la dimensiunile lui normale, tot asa mai dureaza si pana ce nivelurile hormonale incep sa „lucreze” in parametrii de dinaintea sarcinii.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *