sange analize
Parinte in devenire, Sanatate

Ce analize si investigatii se fac in primul trimestru de sarcina?

Conform Ghidurilor de Practica Medicala in vigoare pentru supravegherea unei sarcini normale, in primul trimestru de sarcina se recomanda urmatoarele analize si investigatii.

 

 1. O prima vizita la medicul ginecolog pentru confirmarea sarcinii. Daca prima vizita nu are loc in saptamana a 12-a, ci cat mai repede de la intarzierea menstruatiei, confirmarea sarcinii si stabilirea varstei fetale se va realiza printr-o ecografie transvaginala.
 2. Ecografia ginecologica transvaginala nu are numai scopul de a stabili prezenta sarcinii si dimensiunea embrionului. Prin intermediul acestei ecografii, medicul ginecolog poate observa uterul & restul organelor, daca totul se desfasoara in regula.
 3. Analize de sange: a) hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht, indici si reticulocite, adica hemoleucograma, un test screening folosit pentru diagnosticarea bolilor hematologice (asa cum este spre exemplu leucemia). Din hemoleucograma aflam:
 • numarul de leucocite
 • numarul de de eritrocite
 • hemoglobina
 • hematocrit
 • indici eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia medie de hemoglobina (CHEM) si largimea distributiei eritrocitare (RDW)
 • numarul de trombocite
 • indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) si largimea distributiei trombocitare (PDW)
 • formula leucocitara
 • +/- numarul de reticulocite.
Photo by Amornthep Srina from Pexels
Photo by Amornthep Srina from Pexels

b) Glucoza serica

c) Grupa sanguina (A, B, AB sau 0) si factorul RH (pozitiv sau negativ)

d) Antigen-Anticorpi HIV 1+2

e) Serologie sifilis cantitativa (reanginine + anticorpi specifici)

f) AG HBS (test screening virusul hepatitei B)

g) ANTI-HCV (virusul hepatitei C (VHC)

4. Analiza urina biochimie si sediment, ph-ul urinei, proteine, nitriti etc si urocultura (releva info despre posibile infectii ale tractului urinar)

5. Profil TORCH*, in functie de in cat timp sunt gata rezultatele (depinde de la laborator la laborator), cu circa o saptamana inainte de ecografie puteti merge pentru recoltare sange. Daca aveti teama de ace si vreti sa evitati sa va intepati de doua ori, analizele de sange de mai sus si profilul Torch se pot face la aceeasi recoltare 🙂

Ce inseamna TORCH?

Vine de la:

*T= toxoplasmoza
O= others
R= rubeola
C= cytomegalovirus
H= herpes simplex virus

6. Dublu test Kryptor, conform Synevo.ro profilul include cele doua teste utilizate in screening-ul prenatal din trimestrul I: free beta HCG (subunitatea beta libera a HCG – gonadotropina corionica umana) si PAPP-A (proteina plasmatica asociata sarcinii). Acest dublu test se face inainte de ecografia fetala de trimestru 1. Medicul va cere rezultate profil TORCH cand mergeti la ecografie.

7. Morfologie 1, adica ecografia fetala de trimestru 1 care se realizeaza intre saptamana 11 de sarcina si max. 13 saptamani si 6 zile.  Este una dintre ecografiile importante ce ofera informatii pretioase despre sanatatea fatului si dezvoltarea lui ulterioara.
In cadrul acestei eco se pot depista afectiuni si malformatii, spre exemplu, sindromul Down.

8. In functie de recomandarea si disponibilitatea medicului ginecolog, inainte de morfo trimestru 1 sau dupa se fac si: a) Mycoplasma hominis + Ureaplasma (din secretia vaginala).

b) examen microscopic pe frontiu, tot din secretia vaginala, analiza ofera info despre infectiile genitale care pot afecta vulva, vaginul etc

c) Antigen Chamydia (secretie).

9. Testul Babes Papanicolau.

 

Din aceeasi categorie

3 comentarii

 1. […] Vezi ce analize si investigatii sunt recomandate in trimestru 1 […]

 2. […] 1.219,52 lei abonament protocol sarcina trimestru 1 la Medicover si cuprinde tot ce am detaliat aici: Ce analize si investigatii se fac in primul trimestru de sarcina […]

 3. […] oftalmolog/ orice alta specialitate daca e cazul tau, analize de sange, urina (Vezi aici ce analize se fac in primul trimestru de sarcina), sigur vrei sa adaugi la asta si cel putin trei (3) drumuri la […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *