gravide si nastere in Romania in timpul pandemiei de coronavirus
Controversate, Pandemie Covid-19

Avem principii! Dar nu in vreme de criza!

Mai tine cineva minte ce se intampla in Romania in luna care s-a incheiat? Nu, nu la martioare si zambile ma refer. Hint: amplu eveniment, la nivel national, pancarde, j`de mii de asociatii se intreceau care mai de care, voluntari, participanti inflacarati, mesaje, postari, luari de pozitie, expunere media, duduia Facebook-ul!
Careva?
Nu?
Bine!

Deci, in martie se tinea marsul pentru viata! In martie, romani crestini, de buna credinta, din toata tara, isi dadeau mana sa traga un semnal de alarma asupra importantei vietii!

Ca Romania, ca natalitatea, ca avorturile, ca cine plateste pensiile in viitor, ca avortul e o crima, ca fiecare fiinta conteaza din momentul conceptiei, ca-i sanatos, ca are malformatii, nu conteaza, trebuie sa se nasca. Respect pentru fiinta umana! Demnitate! Embrionul are o inima care bate, noua ne pasa! Morala, morala crestina! Biserica, societate civila, toti intr-un glas, aparam copiii Romaniei!

An de an, discursuri, emotii, apoi a venit pandemia.

Pe grupurile de Facebook mamele, da, mamele, ele, purtatoarele de viata. De viata aceea aparata si respectata de armata de mai sus:

Buna , sunt viitoare mamici care trebuie sa ajunga la control perioada acesta , la spitalul Universitar din Bucuresti? Eu trebuia sa merg pe 17 Martie și mi s-a anulat. Primesc doar urgente

A nascut vreo mamica in perioada asta la Spitalul Filantropia sau urmeaza sa nasca? Eu urmează sa nasc in 3 sapt, însă nu mai stiu nimic sigur doctora nu ma prea bagă in seama si ar trebui cu cezariana, fiind a doua naștere. Însă cred ca voi astepta sa pornească travaliul si ma duc la spital sa nasc cu ce medic o fi de garda.

Bună ziua, cum rămâne cu ecografiile aferente fiecărui trimestru de sarcina? Acestea oare nu sunt importante? Eu am avut programare pentru vineri, 03.04 și mi s-a spus ca s-a anulat.. Ca și soluție mi s-a spus sa merg la privat. Nu simt prin acest lucru ca „toate pacientele sunt importante”. Ne facem programări cu o luna înainte.. Și apoi se anuleaza fără posibilitatea de a le mai face bineînțeles.. As vrea sa știu.. Oare sunt singura pacienta cu aceasta problema?

Si eu am pe 10 aprilie morfo trim 1. De câteva zile am tot încercat să sun si nu a raspuns nimeni. Am lăsat si mesaj domnului doctor, am dat si mail, si nimic.

Din pacate este o situatie foarte urata ,insa oarecum trebuie sa intelegem ,pt ca evitarea riscului e bun si pt noi cand ne va veni randul sa nastem .Intr.adevar au anulat si ecografii …si controale …si etc .E greu si la particular sa gasesti acum pt ca multi medici nu mai vin pe ambele arii ,incercati la CM.Pandurii pt morfologie …sunt foarte in regula ,asta daca reusiti sa gasiti loc .Din pacate trebuie sa platim tot ,dar nu avem ce sa facem… .Important e sa fim bine in final !

Tot pe Facebook, armata de aparatori ai vietii, oamenii care protejeaza viata si respecta fiinta umana din primul moment al conceptiei:

parintele necula

Felurite preocupari. Unii isi manifesta ingrijorarea pentru ca presedintele si-a adus aminte de legea educatiei sexuale in scoli, altii isi descopera in mod gospodareste pasiuni gastronomice, unii fac sesiuni pe subiecte de maxim interes, cum ar fi invierea din morti a lui Lazar. Azi avem 1,446,680 cazuri Covid la nivel mondial si 83,353 morti, deci, da, e pe subiect domnul preot.

Pentru ca, avem principii! Dar nu in vreme de criza! Zilele acestea pare ca singura grija a BOR e slujba de Inviere, se tine cu ori fara public?

Nu stiu nenorocitele astea de feministe de ce nu se potolesc nici acum? Auzi la Luiza Vasiliu, cica, Nu există în momentul ăsta pentru o femeie însărcinată din România o sursă de informare corectă, simplă, adusă la zi despre virus și sarcină. Drepturile femeii au fost suspendate odată cu starea de urgență. 

Din aceeasi categorie

2 comentarii

 1. Drept la replică: Articolul lui „Alex” pe e-xtravagante.ro este conform titlului: „Avem principii (jurnalistice, n.n.), dar nu în vreme de criză”

  Dragă „Alex”,

  O să mă adresez per tu din două motive. Primul este că „Alex” parcă merge mai greu cu dumneavoastră, dar mai bine cu tu. Al doilea este că atunci când ai scris despre mine nu te-ai adresat nicicum, așa că per tu-ul cred că e un pas înainte înspre atingerea principiilor care cer ca jurnalistul (fie și amator, deși probabil ești profesionist) să scrie din x surse, după ce cere și opinia celui despre care scrie etc. – știi, principiile jurnalistice pe care se pare că te simți dator să le suspenzi din solidaritate cu alte suspendări de norme de drept internațional din aceste zile.

  Articolul pe care l-ai „semnat” este minunat ca stil, dar decepționant din punct de vedere al acurateței. Presupun că ai fost grăbit când l-ai scris și ai reușit doar să îngrămădești hiperbole (le ai la purtător), dar nu ai mai avut timp de documentare (chiar și să dai clickuri pe net e greu când ideologia bate bunul simț). Permite-mi să te sprijin puțin – btw, dacă tot vei ocupa și în viitor de mișcarea pro-viață, reține ceva fundamental: în general mișcarea pro-viață SPRIJINĂ oamenii, începând de la femeie ȘI copil. Inclusiv jurnaliștii.

  Așadar feedbackul meu constructiv și prietenesc, legat strict de ce ai spus despre mine și direcția pro-viață, este acesta:
  – În urma deciziei MAI din 8 martie de a interzice toate evenimentele publice cu peste 1000 de participanți și a restricțiilor apărute ulterior, Marșul pentru viață 2020 a fost reprogramat, iar activitățile din Luna pentru viață s-au mutat în mediul online. Mai multe detalii în comunicatele de aici: http://www.marsulpentruviata.ro/marsul-pentru-viata-2020-va-fi-reprogramat-pentru-duminica-17-mai/ și aici: http://www.marsulpentruviata.ro/luna-pentru-viata-2020-se-muta-acasa-si-in-mediul-online/ Webinarii, întâlniri pro-viață, articole, mărturii și zeci de materiale de informare au fost promovate în mediul online în Luna pentru viață.

  – În 20 martie, România pentru viață a deschis site-ul faptepentruviata.ro, cu scopul de a promova lucrurile bune care se fac acum și de a genera și sprijini diferite proiecte benefice în sprijinul vieții. Aici poți vedea o listă cu 10+ proiecte de sprijin desfășurate de România pentru viață în această perioadă: https://faptepentruviata.ro/2020/04/02/10-proiecte-online-sustinute-in-criza-de-romania-pentru-viata-inspira-te-implica-te-da-mai-departe/ Unele se desfășoară zilnic, altele o dată sau de două ori pe săptămână. Întâlnirile despre probleme de familie cu Lavinia Stan au avut un auditoriu de câteva mii de oameni și au sprijinit multe familii să depășească situații dificile.

  – În 31 martie am anunțat că Luna pentru viață se termină, dar activitățile pro-viață în mediul online s-au intensificat și vor continua: http://alexandranadane.ro/2020/03/28/viata-invinge-in-2020/
  – Activitatea Centrului de consiliere „Sf. Alexandra Împărăteasa” pe care îl coordonez s-a mutat în mediul online și s-a intensificat. Răspundem constant la apeluri și mesaje celor care solicită sprijin. O echipă formată dintr-un psiholog și un asistent social oferă zilnic consiliere și sprijin psihologic pentru depășirea situațiilor de criză. Suntem în legătură permanentă cu beneficiarii care au nevoie de asistență materială și livrăm la ușă produsele de care au nevoie, căutând noi moduri de a-i ajuta. Mai multe informații aici: https://centrulalexandra.ro/index.php/2020/03/28/centrul-sf-alexandra-s-a-mutat-online-ajutati-ne-sa-ajutam/ Unul dintre cazurile care au solicitat ajutor chiar la finalul Lunii pentru viață a fost o tânără sechestrată și bătută de concubin, despre care poți citi aici: http://alexandranadane.ro/2020/03/29/cautam-solutii-pentru-o-tanara-cu-copil-mic-sechestrata-de-concubin-langa-caracal/ Necesarul de consiliere la distanță a crescut atât de mult încât, dacă am avea bani, am angaja pe loc un psiholog.
  În prezent lucrăm la organizarea unor webinarii cu medici, psihologi și specialiști din alte domenii, care să ajute femeile însărcinate să treacă mai ușor prin momentele dificile legate de nașterea în timpul epidemiei.
  – Tot în ultima zi din Luna pentru viață am decis să-mi donez salariul pe o lună echipei de voluntari ajutacubucurie.ro pentru a sprijini viața, deși în general nu am bani. Mai multe detalii aici: http://alexandranadane.ro/2020/03/31/viatainvinge2020-donez-salariul-meu-pe-o-luna-pentru-actiunile-ajuta-cu-bucurie-impotriva-covid-19/
  – Ieri am scris aici despre nevoia de sprijin pentru femeile în criză de sarcină, în contextul în care unii se scandalizează că sunt prea puține clinici sau spitale unde se fac avorturi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2659226831068824&id=100009445986027
  – Astăzi am decis să-mi donez ziua de naștere pentru Anita Radics și familia ei, după ce miercuri doamna Corina, mama Anitei, a murit în mod tragic și i-am îndemnat pe toți susținătorii vieții să ajutăm această familie: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2660065674318273

  – Nu e gata cu lista lucrurilor pro-viață care se fac, dar mă opresc aici și o să îți explic ce este cu cireașa de tort!
  Ai ghicit, rețetele zilnice. Care ți se pare ție că nu au nici o legătură cu domeniul pro-viață.
  „Alex”, cel mai probabil ești bărbat, dar chiar și așa, sau tocmai de asta, ar fi cazul să înțelegi ce înseamnă pentru o femeie gătitul și mai ales gătitul pentru familie. Nu mă refer când este transformată de către familie în mașină de gătit presupusă a funcționa doar pentru că este femeie, fără măcar un „sărut-mâna pentru masă”, ci mă refer la o familie funcțională. În acest caz, gătitul pentru cei dragi o odihnește! Micile surprize culinare pe care le face celor dragi o bucură poate mai mult pe ea decât pe ceilalți. Discutatul de rețete îi face bine cum nu îți poți închipui dacă te-ai găsit să te iei de rubrica mea de rețete – care are un succes neașteptat și pentru mine; poate am făcut-o mai mult ca să mă liniștesc pe mine în tumult celor 10-12 ore pe zi pe care le dedic implicării concrete în domeniul pro-viață, dar el ajută și pe alte femei (poate și bărbați, dar ei scriu mai puțin oricum) să facă față în această perioadă și asta mă bucură mult.

  Dacă nu ești convins de explicația mea, până o verifici te rog citește articolul acesta, care vorbește despre de ce le apucă pe femeile însărcinate dorința de curățenie generală înainte de naștere, în loc să stea cuminți – nu cred că explicația evoluționistă a Andreei Giurgea este cea corectă, dar practica e cea despre care zice: http://stiripentruviata.ro/femeia-insarcinata-handle-care-mic-ghid-pentru-barbatii-interesati/

  În final, dacă ești pro-viață sau dacă nu te definești așa dar îți pasă de femeile însărcinate și de copiii lor sau dacă măcar vrei să faci puțină curățenie unde tocmai ai scuipat, te provoc să faci 2/2:
  – ești bun copy writer. Avem nevoie de articole de tip sfaturi/ghid pentru femei însărcinate, femeile care vor naște în perioada restricțiilor și femeile care tocmai au născut. Scrie/compilează trei articole, unul pentru fiecare categorie, și le postăm.
  – sprijină financiar familia Anitei Radics, care face enorm de mult bine ca organizator de voluntari; mama ei, preoteasa Corina Radics, a murit în contextul confuziei și nepriceperii care fac atât rău pe fondul pandemiei.

  Cu prietenie și cu speranța colaborării!

  Alexandra Nadane

  1. luciani spune:

   Saru`mana

   Vreti sa faci ceva util, dumneavoastra si toate Provitele tarii? Pe care le vad preocupate zilele astea de libertatea religioasa.

   N-ati vrea sa depuneti un minim de 10% din efortul depus in a lupta pentru libertatea religioasa (ca si cand nu va lasa statul roman sa va rugati acasa 24/24 h) pentru mamele infectate care sunt izolate de copiii pe care tocmai iau adus pe lume, desi toate instituiile internationale recomanda contrariul…

   N-ati vrea sa depuneti petitii, memorii si sa consultati avocati si pe tema asta?
   N-ati vrea sa sustineti eforturile societatii romanesti pentru o nastere normala in Romania?
   N-ati vrea voi ca il loc sa va agitati pe Facebook ca libertatea religioasa in sus, libertatea religioasa in jos, sa sustineti emotional mamele care sunt separate de nou nascuti? N-ati vrea sa sustineti mamele care stau cu frica ca se pot infecta si ca 2 saptamani nu vor avea habar de ce fac copiii nou-nascuti? Ca sunt inspaimantate de gandul ca raman singuri in spitale si maternitati unde vedem bine ca se infecteaza doctorii, mai ceva decat batranii in camine.

   Nu vreti voi sa lasati nitel religia deoparte sa intoarceti privirea catre aceste femei care nu dorm noaptea de fripa ca nou-nascutul lor ramane intr-un spital unde noi stim c-ai mai ars copii prin incubatoare spre exemplu?

   Nu vreti sa va opriti din incercarile stupide cu religia si libertatea de a merge la biserica si sa vorbiti cu aceste femei care desi stiu ca laptele lor e bun, stau sa asculte cum le zice Ministerul Sanatatii sa se mulga, sa nu piarda lactatia, in timp ce laptele lor e considerat deseu infectios si aruncat ca atare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *