Parinte in devenire

Alimente recomandate in primul trimestru

Ce mancam in primul trimestru de sarcina? Calciu, Vitamina A, Vitamina C, Vitamina D, Fier, Vitaminele B6 si B12. De unde ne luam vitaminele?
Nu, raspunsul nu e de la farmacie. Acolo vand suplimente, adica dupa ce ti-ai luat din alimentatie, daca nu iti ajunge, vii sa „suplimentezi”, ca de-aia le zice SUPLIMENTE alimentare, nu INLOCUITOARE alimentare.

Contin mai ales calciu:

  • Iaurt grecesc (merge ca gustare, asa simpla sau cu seminte de chia care la randul lor au si calciu mult, au si fier, cu castravete ras si putin usturoi & ulei masline – tzatzichi)
  • Spanac verde, proaspat (salata cu rosii cherry, ceapa verde si bulgur)
  • Broccoli (fiert cu unt, gratinat cu telemea de vaca)
  • Varza (salata cu morcovi rasi)
  • Somon (la tigaie, cu un pic de unt)
  • Oua (fierte, coapte mai ales)
  • Lapte de soia (de baut asa simplu, atentie la bauturile cu soia extrem de bogate in zahar, cititi eticheta!)
  • Ceapa (mai ales in salate)
  • Naut (chiftelute de naut)
  • Sardine in ulei (conserva daca nu gasiti altfel)
  • Migdale (gustare intre mese)
  • Cheddar (mic dejun, cheddar, emmentaler, sunt ok)
  • Soia (chiftelute din soia)
  • Portocale (ideal mancate ca atare)
  • Fasole uscata (batuta, salata cu ceapa rosie, porumb, patrunjel, masline, ardei gras, suc de lamai, ulei de masline si sare)
  • Tofu.

Contin mai ales fier:

  • Seminte de dovleac (gustare sau puse in iaurt)
  • Carne de curcan (la gratar/ cuptor)
  • Ciocolata neagra (ca desert)
  • Cimbru (in mancare de fasole)
  • Patrunjel (tabouleh cu bulgur, ceapa verde, lamaie, ulei de masline si rosii, si rodie daca vreti)
  • Rucola (in salate)
  • Scortisoara (in cafea, in fresh-ul de portocale preparat acasa si cam peste tot unde se poate & va place)
  • Porumb (fiert ori la conserva, in salate)
  • Pere (desert, gustare)
  • Faina de ovaz (puteti repara biscuiti cu zahar brun si scortisoara ori chiar paine)
  • Unt de arahide (pe paine prajita integrala)
  • Nuci (caju, fistic – crude)
  • Quinoa (in ayran, iaurt).

Contin mai ales Vitamina A (consumata cu moderatie):

  • Cartof dulce (la cuptor cu piper, usturoi, boia)
  • Morcovi (cruzi, ca gustare, rasi in fresh de portocale homemade)
  • Pepene galben
  • Caise
  • Arahide (gustare, bineinteles ca idealul e … crud)
  • Ardei gras rosu
  • Varza
  • Spanac, cheddar
  • Dovleac (merge si de-o placinta, mai ales daca nu exageram cu zaharul)
  • Unt de vaca (pe paine prajita integrala)
  • Rosii (in salate)
  • Piersici.

Contin mai ales Vitamina C:

  • Macese (ceai)
  • Catina (ceai, in deserturi)
  • Coacaze negre
  • Patrunjel
  • Broccoli
  • Kiwi
  • Capsuni
  • Grapefruit
  • Ardei gras galben
  • Coacaze
  • Lamai
  • Varza de bruxelles (salate).

Contin mai ales Vitamina B12:

  • Ou
  • Somon
  • Pastrav
  • Iaurt grecesc
  • Laptele de vaca
  • Sardine
  • Carne de vita.

Contin mai ales Vitamina B6:

  • Avocado (guacamole cu ardei rosu, rosii cherry)
  • Lapte
  • Ton
  • Somon
  • Ou
  • Vita
  • Morcovi
  • Spanac
  • Cartof dulce
  • Banane
  • Mazare (piure de mazare).

Contin mai ales Vitamina D:

  • Somon
  • Lapte de soia
  • Ovaz
  • Iaurt
  • Carne de porc
  • Ou
  • Cereale inregrale
  • Tofu.

S-ar putea sa-ti placa si...

2 comentarii

  1. […] Alimente recomandate in primul trimestru, urmeaza evident Ce mancam in trimestrul 2 de […]

  2. […] a cam fost inlocuit cu un avocado, la pret de 3, 4 ori mai mare fata de covrig. Daca ne uitam pe ce alimente trebuie sa consumam in primul trimestru de sarcina, se observa cu ochiul liber ca nu sunt cele mai ieftinache […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *