Alaptare medici ce nu ne spun
Alaptare

Alaptarea – ce ar trebui sa ne spuna medicii

Stiti ce e in poza? Da, o cireasa, intr-adevar, dar nu asta voiam sa scot in evidenta, ci faptul ca stomacul nou-nascutului are aceasta dimensiune, cea a unei cirese.

alaptarea nou nascutului


De cat lapte are nevoie un nou-nascut?

Putin, foarte putin. In primele ore de viata, practic cu cateva picaturi de colostru nou-nascutul este satul. Acel colostru galben-portocaliu, cu o consistenta cremoasa, produsa intr-o cantitate mica in prima zi, este tot ce are nevoie stomacul lui de capacitate … 5 – 7 ml.

Setarea gresita a asteptarilor e paguboasa in dublu sens, si pentru mama, si pentru copil. Nu curg rauri de lapte dupa nastere, iar daca ar curge ar fi o grava problema medicala, caci productia de lapte se regleaza pe principiul cererii si al ofertei. Pe masura ce stomacul lui creste, bebe mananca mai mult, organismul mamei produce mai mult lapte. Lucrurile functioneaza si in sens invers, alaptat din ce in ce mai rar, producatia de lapte scade, bebelusul este intarcat.

de cat lapte are nevoie nou nascutul
https://letmommysleep.com/

Cat lapte produce organismul matern?

 • Orientativ, in prima zi aprox. 30 ml.
 • Incepand undeva cu zilele 4-5, aprox. 450 – 500 ml.
 • Abia dupa 2-3 saptamani se ajunge la aprox. 750 ml, o cantitate ce se mentine constanta pana catre 7 luni, chiar 9.

Ce nu poate sa faca laptele la cutie?

Pai, pe multe nu le poate face oricat de mare ar fi investitia in calitatea produsului & marketing.

Laptele matern are compozitie variabila, de exemplu e mai apos, cu valoare calorica mai mica la inceputul suptului, apoi mai bogat in lactoza si proteina. Deci potoleste setea si apoi foamea. Laptele praf nu are aceasta calitate. Ce-ai pus in biberon, aia ramane pe tot parcursul mesei.
Acesta este unul dintre motivele pentru care se spune ca laptele matern este „viu”.

In afara de asta, se poate vorbi de un perfect match (adaptare automata la nevoile sugarului) intre ce produce organismul mamei si de ce are nevoie organismul bebelusului. Laptele praf nu este creat pentru 1 copil, ci pentru milioane de copii si bineinteles ca nu toti au aceleasi nevoi.

Alte avantaje ale alaptatului despre care nu prea se vorbeste

Pe langa traditionalele, slabesti mai repede daca alaptezi, ofera protectie in fata cancerului ovarian, e mai economic, sa nu uitam ca:

 • prin alaptare se asigura transfer pasiv al imunitatii, de exemplu daca mama a facut vaccin antigripal inainte de sarcina sau in timpul sarcinii, anticorpii ajung si la copil, fiind la randul lui protejat pana ce sistemul imunitar propriu incepe se „se descurge singur”;
 • este cea mai buna profilaxie pentru afectiuni cu o incidenta din ce in ce mai ridicata in societatile moderne actuale, asa cum sunt obezitatea infantila, infectiile si diabetul zaharat;
 • ofera protectie antiinfectioasa si antialergica;
 • asigura o ratie echilibrata in principii nutritive;
 • are de asemenea rol protector fata de enterocolita necrozanta;
 • contine modulatori ai cresterii (factori de crestere epidermali si factori de crestere a nervilor);
 • flora intestinala a sugarului alimentat natural contine bacilus bifidus, ce produce acid lactic si acid acetic, care scad pH-ul scaunelor, crescand rezistenta la infectii.

Conform Notiuni practice de puericultura – Universitatea de Medicina si Farmacia „Victor Babes” din Timisoara.

Alaptarea – ce ar trebui sa ne spuna medicii mai des,

mereu, de cate ori au ocazia: ai atata lapte cat ii trebuie bebelusului tau, laptele tau este cel mai bun, orice NAN 1 Organic pierde in fata laptelui matern. Pe termen lung, spre binele tuturor am putea lucra la schimbarea paradigmei, caci alaptarea nu reprezinta doar o masa sau mai multe mese pentru nou-nascut. Pentru fiinta la inceput de drum este ca o investitie in viitor, startul ei in viata.

Din aceeasi categorie

1 comentariu

 1. […] Alaptarea – ce ar trebui sa ne spuna medicii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *